chocolade – banaan roggemuffins

chocolade-banaan-roggemuffins

Het is vandaag International Chocolate Day, en ik had nog kokosmelk in de ijskast staan die zeer dringend moest gebruikt worden.  Ik had dus zomaar even 2 super excuses om mij op het maken van deze chocolade- banaan roggemuffins te storten.  Het recept komt uit The Green Kitchen Travels, een super mooi kookboek met goddelijk lekkere, vegetarische, gezonde recepten.  Niet alleen sprak de foto die bij dit recept staat mij direct aan (de muffin ziet er zooooo lekker uit dat je gewoon in de bladzijde zou bijten !) maar ook het verhaal achter het recept.  Eén van de auteurs van het boek was als kind op vakantie in New York maar werd daar ziek.  Hij was zodoende een paar dagen aan zijn hotelbed gekluisterd.  Om hem op te beuren kochten zijn ouders hem een chocolademuffin, een zeer lekkere chocolademuffin die hij in geen tijd op had.  Zijn eerste gedachte toen was dat hij als volwassene naar New York zou moeten verhuizen, enkel en alleen al voor de chocolademuffins.

Hij heeft het uiteindelijk toch niet gedaan maar bedacht wel dit recept.  Een tamelijk gezond recept dan nog wel, zonder suiker maar met ahornsiroop en banaan om te zoeten, met spelt- en roggemeel, met een echt goeie pure chocolade van minstens 70 % cacao.

Het is even wennen aan de meer bittere smaak, want mijn hersens zien een muffin en geven al een signaal aan mijn smaakpapillen dat ik zoet ga proeven, maar dat is dus niet het geval.  Toch zijn ze heel lekker vind ik en zeker en vast het proberen waard.  En als je ze toch niet lust, stuur me gerust een berichtje en ik offer me graag op om ze in jouw plaats op te eten ;-).

eieren2

BEREIDING (voor 12 muffins) :

Zeef in een grote mengkom 125 gr roggemeel, 125 gr speltmeel, 40 gr ongezoet cacaopoeder, 2 koffielepels bakpoeder en 1 koffielepel natriumbicarbonaat.  Meng alles goed door elkaar.

Voeg er 1/2 koffielepel grof zeezout aan toe en 50 gr fijn gehakte pure chocolade.  Meng nog eens goed door elkaar.

Klop dan in een andere kom 3 eieren gedurende ongeveer 1 minuut los met een garde.  Doe er 200 ml kokosmelk, 100 ml ahornsiroop, 150 ml walnotenolie en 1 geprakte banaan bij, terwijl je bijna constant roert.  In het originele recept wordt er olijfolie gebruikt maar ik koos voor walnotenolie omdat ik de smaak van olijfolie niet zo denderend vind in cakes, muffins en dergelijke.

Voeg de natte ingrediënten bij de droge en spatel ze voorzichtig door elkaar tot een glad beslag.

Verdeel dit beslag over een muffinvorm, gevuld met papieren vormpjes (12 stuks).  Elk vormpje mag goed gevuld zijn.

Hak nogmaals 50 gr pure chocolade fijn en verdeel deze over de muffins.

Bak ze gedurende 18 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °.

Van zodra je de muffins uit de oven haalt, bestrooi je ze elk nog met een paar korreltjes grof zeezout.

Wat heb je nodig :

  • 125 gr roggemeel
  • 125 gr speltmeel
  • 40 gr ongezoet cacaopoeder
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1/2 koffielepel grof zeezout + extra om te bestrooien
  • 100 gr pure chocolade
  • 3 eieren
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml ahornsiroop
  • 150 ml walnotenolie
  • 1 banaan

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *