erwten hummus met mosterd en basilicum

De geur van verse basilicum, ik ben er helemaal weg van ! Meestal heb ik een plantje staan in de keuken, niet alleen om te gebruiken bij gerechten maar ook om gewoon zo af en toe eens aan te ruiken. Tja, iedereen heeft zo zijn afwijkingen zeker 😉 ?

Helaas zijn verse kruiden in potjes binnen zo moeilijk te houden. Ik koop mijn basilicum nu bij Bio Planet, die gaat wel al langer mee maar toch slaag ik er niet in om een plantje eens langer dan een maand of zo in leven te houden. Dus, voor wie de gouden tip heeft, laat het gerust weten !

Een tijdje terug zag ik dat er weer een basilicum plantje op het punt stond het op te geven. Het zag er nog niet echt slecht uit maar ook weer niet in topvorm.

Hoogdringend tijd dus om iets te maken waar toch wel tamelijk wat basilicum in verwerkt kon worden. Ik had pesto kunnen maken (dé klassieker met basilicum) maar ik wilde iets “origineler”. Omdat ik ’s middags geen charcuterie eet, besloot ik om een soort van hummus te maken, een erwten hummus.

Ik ben fan van hummus en kikkererwten op zich, dus dat vormde de basis, samen met de basilicum. Ook erwtjes vind ik lekker, dus die werden toegevoegd. Als laatste werd er dan nog wat mosterd aan het recept toegevoegd, om wat pit te geven. Zo moeilijk is dat niet hoor, een recept uitdokteren ;-).

Even ter info, die mosterd koop ik trouwens altijd bij Tierenteyn in Gent, gewoon DE beste mosterd. We gaan zo om de 2 maanden een dagje naar Gent (trouwens mijn favoriete Vlaamse stad) en dan koop ik een nieuwe voorraad.

Deze erwten hummus vind ik zelf een aanrader voor als je eens iets anders wil eten dan charcuterie, net als de tonijn – ansjovis dip die ik een tijdje geleden deelde.

BEREIDING :

Mix 150 gr ontdooide diepvrieserwtjes met 1 blik – 310 gr kikkererwten, 2 teentjes knoflook (in schijfjes gesneden), dik handvol verse basilicum, een mespunt gerookt paprikapoeder, 2 koffielepels mosterd, een snuifje fleur de sel en een scheutje olijfolie.

Begin met niet te veel olijfolie en voeg toe als je ziet dat het mengsel te droog wordt of niet goed mengt.

Mix tot je een redelijk glad, smeerbaar mengsel bekomt.

Bij het serveren kan je nog wat erwtjes toevoegen en schijfjes hard gekookt ei. Dit op een toastje of cracker … mmmmmmmmm !

Ik had hiermee voldoende voor 3 lunchpauzes.

Wat heb je nodig :

  • 150 gr ontdooide diepvrieserwtjes
  • 1 blik – 310 gr kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • dik handvol verse basilicum
  • een mespunt gerookt paprikapoeder
  • 2 koffielepels mosterd
  • olijfolie
  • fleur de sel

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

8 gedachten over “erwten hummus met mosterd en basilicum

  1. Zelf maak ik hummus met Zongedroogde tomaten en gegrilde paprika. Zo lekker. Maar jouw recept ga ik morgen proberen. Ziet er heerlijk uit.
    Leen

    1. Hallo Leen, dat is inderdaad ook lekker die combinatie ! Ik hoop dat deze hummus je ook zal smaken 🙂 ! Groetjes, Peggy

    1. Hallo Martine, ik koop dat bij Dille & Kamille. Dat zijn rode potjes, van La Chinata. Er is een “hot” variant en een “bitter sweet”. Ik heb de eerste. Bij ons in Sint-Niklaas is er ook een delicatessenwinkel die het verkoopt, dus misschien bij jouw in de buurt ook wel … Groetjes, Peggy

  2. Leuke combinatie van kikkererwten en doperwtjes in de hummus en de mosterd past er ook goed bij, lekker op zelfgebakken brood! Compliment voor je smakelijke en gezellige blog van collegablogster uit Nederland, Inostrate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.