frisse erwtenpuree met pittige knolselderchips en waterkers

Een tijdje geleden las ik dat Delicious magazine een nieuw magazine had, Delicious Green, met allemaal vegetarische recepten en tips voor een “groen” leven. Aangezien ik een grote fan ben van Delicious, én graag vegetarisch eet, ging ik natuurlijk enthousiast al snel naar de boekhandel. Helaas was het magazine nergens te vinden. Na navraag bleek dat het enkel in Nederland te krijgen is ! Het kan wel besteld worden maar de verzendkosten bleken al bijna evenveel te zijn als de prijs van het magazine. Pfffff …

Maar … op mijn werk heb ik een contactpersoon bij onze transporteur, die in Nederland woont. Ik vroeg haar of ze het zag zitten om dit voor mij te halen in een plaatselijke boekhandel en dan met hun chauffeur mee te geven. En jawel, ze zag dat zeker zitten ! Ik blij natuurlijk !

En nu zelfs superblij, nu ik het in mijn bezit heb want wat een toppertje van een magazine weer. Heerlijke recepten, prachtige foto’s, interessante artikelen, …

Eén van de recepten die direct opvielen, was de lentestamppot met knolselder”spek”. Het recept was de inspiratie voor mijn frisse erwtenpuree met knolselderchips. Ik maakte de puree ietwat anders dan in het originele recept, en het “spek” werden chips (daar was toch wat meer gelijkenis mee).

Het resultaat was een super lekker recept, een echte aanrader. En ja, zelfs bij zonnig weer kan puree echt wel smaken !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Schil ongeveer een halve knolselder en snij in fijne plakjes. Ik heb hiervoor de halve knolselder nog eens doormidden gesneden en er dan met een mandoline fijne plakjes van gesneden.

Maak een marinade met 50 ml rijstolie, 1 geperst teentje knoflook, 3 eetlepels sojasaus – smoked shoyu, 1 eetlepel witte miso, 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder en 1 eetlepel gedroogde oregano. Meng dit alles goed door elkaar en meng er dan voorzichtig de plakjes knolselder door. Laat minstens 10 minuten marineren maar bij voorkeur langer, tot 30 minuten. Roer regelmatig even voorzichtig om.

Ondertussen kook of stoom je 500 gr zachtkokende aardappelen goed gaar. Laat ook 275 gr diepvrieserwtjes ontdooien in heet water.

Terwijl de aardappelen gaar worden, snij je 1 kleine ajuin fijn. Bak deze kort in een scheutje rijstolie in een hogere pot. Doe er 2 teentjes knoflook bij (geperst) en laat nog kort even bakken.

Doe er dan 200 ml kokosroom bij en zet het vuur zacht zodat de kokosroom lichtjes kan opwarmen.

Hak 2 ingemaakte citroenen in zeer fijne stukjes (enkel de schil). Doe deze bij de kokosroom.

Doe er de gare aardappelen bij en plet ze tot puree.

Meng er dan de ontdooide diepvrieserwtjes door en kruid met zwarte peper en fleur de sel. Meng er ook nog 2 klontjes roomboter door, om de puree lekker smeuïg te maken.

Spoel een dik handvol waterkers en laat uitlekken.

Bak tenslotte de knolselderplakjes gedurende een 10 minuten tot ze lichtjes krokant worden. Doe ze hiervoor in de pan samen met de marinade.

Werk de erwtenpuree af met de knolselderchips en de waterkers.

Wat heb je nodig :

  • 1 kleine knolselder – ongeveer de helft hiervan
  • 50 ml rijstolie + extra om te bakken
  • 1 + 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels sojasaus – smoked shoyu
  • 1 eetlepel witte miso
  • 1/2 koffielepel gerooktpaprikapoeder
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 500 gr zachtkokende aardappelen
  • 275 gr diepvrieserwtjes
  • 1 ajuin
  • 200 ml kokosroom
  • 2 ingemaakte citroenen
  • zwarte peper
  • fleur de sel
  • 2 klontjes roomboter
  • dik handvol waterkers

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.