gnocchi, koolrabi, pijnboompitten met peterselie – mosterdsaus

Spannend, spannend ! Onze architect heeft alle info om voor ons een plan te tekenen voor de verbouwing van onze beneden verdieping.  Zelfs terwijl ik dit schrijf, kan ik het eigenlijk niet geloven.  Al jaren droom ik van een totaal andere indeling van onze benedenverdieping, met een grotere, praktische keuken als belangrijkste wens.  En nu, nu is het startschot hiervoor echt gegeven.  Ik ben zoooooo ongelooflijk benieuwd naar zijn ideeën.  Het is een jonge architect van wie we al een aantal projecten hebben bezocht tijdens het jaarlijkse “Mijn huis, mijn architect”.  Bij elk project viel ik als een blok voor wat hij gerealiseerd had.  De keuze voor een architect was dus absoluut niet moeilijk.

Ik zal misschien even de situatie schetsen.  Ons huis is nu zo’n 15 jaar oud.  Het heeft nog een redelijk “klassieke” indeling, met keuken, living en eetplaats.  Die eetplaats, die wordt voornamelijk gebruikt … om af te stoffen ! Aangezien ze zich niet naast de keuken bevindt (ja, stom ik weet het !), eten we daar bijna nooit.  Enkel op zondagochtend om ons boterkoekjes op te eten, of wanneer er vrienden komen eten.  Nu ben ik best sociaal maar dat is ook niet elk weekend het geval.  Kort samengevat, onze eetplaats is gewoon verlies van ruimte.  Ruimte die we eigenlijk veel beter zouden kunnen gebruiken voor onze keuken, die nu eerder een gang(etje) is met veel te weinig berg- en werkruimte.  Samen aan het werk zijn in de keuken lijdt gegarandeerd tot miserie, tot stress, tot elkaar op de heupen werken, ja soms zelfs tot kleine ruzietjes.  Als ik de situatie nu bekijk, dan vraag ik me af waar we zoveel jaar geleden met ons verstand zaten toen we het plan van ons huis zagen en het niet eens in ons op kwam dat het absoluut niet goed was.

Na jaren van ergernis hebben we nu dus de stap gezet, we gaan verbouwen.  Dus vanaf nu krijgen jullie enkel nog low budget maaltijden te zien ;-).  Nee, zo’n vaart zal het niet lopen, dat verbouwen is normaal gezien maar voor ergens in 2017.  Natuurlijk, mezelf kennende, als ik een schitterend plan voor ogen krijg weet ik niet of ik nog zo lang ga kunnen wachten.  Ik ben nu zelfs al aan het denken aan welke materialen ik graag zie, welke vloer ik mooi vind, welke keuken ik zou kiezen, …  Ja, met zo’n projecten loop ik nogal snel vooruit op de feiten, ik beken !

Eén ding weet ik zeker, ik wil een degelijke oven ! Dat is nu echt iets dat ik absoluut niet zou kunnen missen.  Ik ben verzot op ovenschotels, voor mij is dat altijd echt een schotel comfort food, eten waar ik blij van wordt.

Ook deze ovenschotel was toch wel een redelijk schot in de roos, ook al is het een eigen creatie.  Voor de saus haalde ik wel inspiratie bij Pascale Naessens maar al de rest was een kwestie van even creatief zijn.  Ik geef nu wel toe, vorige week heb ik dat bijna elke dag van de week geprobeerd, een eigen creatie en deze is de enige die ik aan jullie durf tonen.  Bij de rest was mijn creatieve geest toch niet echt goed wakker ;-).

koolrabi2

BEREIDING (voor 2 pers) :

Rasp 2 koolrabi grof.  Doe wat roomboter in een pan en bak hier kort 1 fijn gesneden witte ajuin en 2 fijn gesneden teentjes knoflook in.  Voeg dan de geraspte koolrabi toe en laat gedurende een 10 minuten op een niet te hoog vuur bakken.  Roer alles regelmatig even om.

Grill 2 x handvol pijnboompitten in een anti aanbakpan tot ze lichtjes kleuren.

Bak 500 gr gnocchi in een mengeling van olijfolie en roomboter tot ze lichtjes kleuren. Kruid ze met zwarte peper.

Maak tenslotte de saus.  Mix 1 bundel platte peterselie samen met 2 bol staande koffielepels pittige mosterd, 50 ml room, een snuifje fleur de sel en een scheutje olijfolie tot saus.  Start met niet te veel olijfolie en voeg extra toe tijdens het mixen tot je een gladde, redelijk lopende saus bekomt.

Beboter een ovenschotel en voeg er de gnocchi, koolrabi, pijnboompitten en saus aan toe.  Meng alles goed door elkaar.

Bedek met wat geraspte mozzarella en emmentaler en zet gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °.

Wat heb je nodig :

 • 2 koolrabi
 • roomboter
 • 1 witte ajuin
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 handvol pijnboompitten
 • 500 gr gnocchi
 • 1 bundel platte peterselie
 • 2 koffielepels mosterd
 • 50 ml room
 • fleur de sel
 • olijfolie
 • geraspte mozzarella
 • geraspte emmentaler

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.