Griekse pasta, spinazie, gebakken halloumi en mosterdgranola

Mijn horoscoop in Libelle deze week zegt dat het tijd is om in actie te schieten.  Ik geloof niet in horoscopen, maar nu had ik toch zoiets van “euh, hoe weet die dat” …

Want ja, het is inderdaad tijd om in actie te schieten, hier, op mijn blog, die al gans 2018 schromelijk verwaarloosd is ! Het is ondertussen weeral van begin maart geleden dat ik nog iets gepost heb.  En daarvoor liep het hier ook al niet echt over van activiteit.  Natuurlijk ben ik nog bezig met koken en recepten testen, dat zal nooit veranderen.  Ik fotografeer zelfs mijn nieuwe gerechten nog.  Het is dus niet dat ik er absoluut niet meer mee bezig ben, met mijn blog.  Alleen, die laatste stap, het schrijven van een blogpost / recept, die zorgt voor problemen, die wil maar moeilijk lukken de laatste tijd.

Het rare is dat de ideetjes voor een blogpost vlot komen … zolang ik maar niet achter mijn computer zit en wil beginnen typen ! Overdag, en soms zelfs ‘ s nachts als ik weer eens lig te draaien en keren, schiet er vanalles door mijn hoofd dat ik zou kunnen vertellen.  Maar wanneer ik zit te kijken naar dat lege scherm, tja, dan blijft het bij kijken, dan komen er geen woorden.

Tot nu.  Om één of andere reden ben ik er nog eens in geslaagd om iets te schrijven.  Wel over het niet kunnen schrijven, maar kom, ik heb iets geschreven.  ’t Wordt moeilijk hé ;-).

Ik wil trouwens ook nog iets schrijven over dit recept.  Het is een grotendeels eigen recept.  Alleen de mosterdgranola komt uit “The Green Kitchen at Home”.  Het was een recept dat me direct aansprak.  Ik eet zo goed als dagelijks granola, maar ik had nog nooit hartige granola gemaakt.  Deze is een absolute aanrader ! Ik combineer hem hier met mijn vegetarische versie van spinaziepatatjes met chipolata, maar hij is ook heel lekker als topping bij een slaatje.

Zoals ik dus net zei, dit recept is mijn vegetarische versie van spinaziepatatjes met chipolata.  Hier in de streek (en misschien, waarschijnlijk ook in andere streken) is dat een klassieker.  Voor wie het toch niet kent, het gaat eigenlijk om puree gemengd met spinazie en wat mosterd en nootmuskaat, geserveerd met een chipolata.  Ik ben al sinds mijn kindertijd verzot op dit recept.  Ik kon mij daar echt bijna ziek in eten.  Maar let op de verleden tijd, “kon”.  Het is nu al dik een jaar geleden dat ik het nog gegeten heb.  De reden ? Het smaakte mij niet echt meer, ik kon er niet echt meer van genieten, ik was het telkens weer beu na een paar happen.  Was het omdat ik anders ben beginnen koken, minder klassiek, minder zwaar ? Was het omdat vlees mij steeds minder en minder smaakt ? Of was het een combinatie van beide ? Ik weet het eigenlijk niet goed.

Ik ging dus op zoek naar een vegetarisch alternatief en bedacht, na het zien van het recept voor mosterdgranola, dit recept.  Ik ben verzot op Griekse pasta en deze blijkt zeer goed te combineren met diepvriesspinazie (die ik altijd gebruik hiervoor).  Halloumi is ook zo’n ingrediënt dat hier elke week op tafel mag komen, het is zo veelzijdig daar je het met vanalles en nog wat kan combineren.  Zoals met mosterd dus, een onmisbaar ingrediënt bij de niet-vegetarische versie.  En de mosterdgranola, tja, die maakt dit gerecht gewoon af !

Probeer dit dus zeker eens zelf.  En wie weet, misschien wordt je net zo verslaafd aan dit gerecht als wij hier ;-).

Ah ja, en voor wie zich nu de vraag stelt “als je niet in horoscopen gelooft, waarom lees je ze dan” … Ik vind die gewoon grappig, dat is ’t, meer niet.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Begin met het maken van de mosterdgranola.

Meng 250 gr 5-granenvlokken (mengeling van haver, gerst, rogge, tarwe en rijst, zo te kopen) met 1 eetlepel gedroogde rozemarijn, 1 eetlepel gedroogde tijm, 75 gr hazelnoten, 75 gr pompoenpitten, 75 gr zonnebloempitten, de geraspte schil van 1 sinaasappel, een snuifje fleur de sel en wat zwarte peper.  Klop dan 120 ml olijfolie, 2 eetlepels pittige mosterd en 1 eetlepel ahornsiroop goed door elkaar.  Giet dit bij de droge ingrediënten en meng goed door elkaar.  Verspreid het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak een 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °, tot de granola knapperig is en mooi gekleurd.

Met deze hoeveelheden heb je meer dan je nodig hebt voor dit recept maar je kan de granola toch zeker een maand bewaren in een luchtdichte pot.

Terwijl de granola in de oven staat, kan je de rest bereiden.

Kook 225 gr Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Laat 350 gr diepvriesspinazie met room ontdooien.

Snij 1 ajuin zeer fijn.  Bak deze kort in wat olijfolie met roomboter.

Voeg er 1,5 koffielepel mosterdzaadjes aan toe en bak deze nog even kort mee.

Voeg er de gekookte pasta aan toe en de spinazie en meng goed.

Kruid met (verse) nootmuskaat.

Snij 1 blok – 225 gr halloumi in reepjes.  Bak de halloumi in een mengeling van olijfolie met roomboter, waar je 2 koffielepels mosterd door hebt gemengd.  Wanneer de halloumi een mooi korstje heeft, is hij klaar.

Serveer de Griekse pasta / spinazie met de halloumi en mosterdgranola.

Wat heb je nodig :

  1. mosterdgranola
  • 250 gr 5-granenvlokken
  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 75 gr hazelnoten
  • 75 gr pompoenpitten
  • 75 gr zonnebloempitten
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • fleur de sel
  • zwarte peper
  • 120 ml olijfolie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel ahornsiroop

2. de rest van het gerecht

  • 225 gr Griekse pasta
  • 350 gr diepvriesspinazie met room
  • 1 ajuin
  • 1,5 koffielepel mosterdzaadjes
  • (verse) nootmuskaat
  • 1 blok – 225 gr halloumi
  • olijfolie
  • roomboter
  • 2 koffielepels mosterd

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.