koffie – hazelnoten panna cotta met geroosterde hazelnoten en chocolade

panna-cotta-koffie-hazelnoten-chocolade

Ik ben van het principe dat een goede daad moet beloond worden.  Officieel orgaandonor worden valt bij mij onder de noemer “goede daad”.  Stefan liet zich registreren afgelopen weekend en ik vond dat hij daarvoor dus een lekker vieruurtje verdiende.  Het werd deze panna cotta met één van zijn favoriete dranken, koffie.   Ik ben best wel fier op het eindresultaat omdat het een volledig eigen creatie is … én super lekker ;-).

Zelf ben ik al ongeveer een jaar officieel orgaandonor.  Ok, in België ben je sowieso wel orgaandonor maar toch … Als je het niet officieel laat registreren, kunnen de nabestaanden nog altijd weigeren op het moment van overlijden.  En dat zou ik erg vinden, want ik vind dit toch wel belangrijk.  Tenslotte hoop ik zelf ook dat, als ik ooit een bepaald orgaan nodig zou hebben, dit ook beschikbaar komt.

Natuurlijk hoop ik eerlijk gezegd wel dat ik sterf op zo’n hoge leeftijd dat alles al wat verschrompeld is en nog weinig bruikbaar, maar aangezien ik daar geen garantie op kan krijgen …

In ieder geval, tot het moment daar is dat ik in praktijk orgaandonor wordt, wil ik zoveel mogelijk genieten van lekkere dingen.  Daarom ook dat ik mij opgeofferd heb om deze panna cotta mee op te eten ;-).

Verwacht geen echt zoete panna cotta want ik heb geen suiker gebruikt.  Je proeft koffie, een smaak die goed combineert met de hazelnoten en de chocolade.

koffie

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Breng 500 ml volle room samen met 50 ml volle melk en 50 ml espresso aan de kook.  Voeg ook een handvol hazelnoten en 1 kaneelstokje toe.

Van zodra het mengsel kookt, zet je het vuur zeer zacht en laat je het nog een 5 minuten pruttelen.

Hierna zet je het vuur af, doe je een deksel op de pot en laat je het 15 minuten trekken.

Zeef het hierna, maar laat de hazelnoten uitlekken op wat keukenpapier.

Wanneer het mengsel te veel is afgekoeld zet je het even terug op het vuur.  Voeg er dan 3 in koud water geweekte gelatineblaadjes aan toe.

Verdeel het mengsel over 4 glaasjes en laat gedurende een 4-tal uurtjes opstijven in de koelkast.

Voor de topping hak je de reeds gebruikte hazelnoten, samen met nog 2 handvol extra hazelnoten grof.  Rooster deze in een anti aanbakpan tot ze lichtjes kleuren.  Let op, blijf hier bij staan en meng regelmatig want ze kunnen snel verbranden.  Laat de geroosterde hazelnoten afkoelen.

Hak ook een 100 gr pure chocolade grof en meng deze onder de hazelnoten.  Dit verdeel je over de glaasjes.

Wat heb je nodig :

  • 500 ml volle room
  • 50 ml volle melk
  • 50 ml espresso
  • 3 handvol hazelnoten
  • 1 kaneelstokje
  • 3 gelatine blaadjes
  • 100 gr pure chocolade

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.