mandarijnenmousse met pure chocolade en hazelnoten

mandarijnenmousse

Belgen en Nederlanders, zo gelijk en toch zo verschillend …

We spreken dezelfde taal maar toch ook weer niet …

Zo zag ik op de prachtige blog Homecooking Dept. het recept voor deze mandarijnenmousse.  De foto’s deden me al direct kwijlen en zin krijgen om dit zelf eens te maken.  Bovendien had ik ook dringend nood aan een stevige dosis vitamine C, in de hoop eindelijk wat van mijn aanslepende verkoudheid en niet zo fitte gevoel vanaf te geraken.  Het idee om die vitamine C te kunnen binnenkrijgen met een dessert, stond mij wel aan ;-).

Nu bleek er maar 1 “probleem”.  In het recept was 1 van de ingrediënten crème fraiche.  Hier, in het dialect van de streek waar ik woon, staat dat gelijk aan slagroom, aan opgeklopte volle room.  Als je in de supermarkt naar crème fraiche zou vragen, wordt je gegarandeerd naar de rekken met spuitbussen slagroom gestuurd.  En zou je waarschijnlijk ook een rare blik krijgen dat je daarnaar vraagt want wie kent nu geen crème fraiche ?

In Nederland echter heeft dit blijkbaar een andere betekenis.  Daar is het verkrijgbaar in potjes, echt onder die naam.  Wat zoekwerk op Google leerde me dat dit aangezuurde room is met minstens 35 % melkvet en dat het eruitziet als room met een dikkere consistentie.  Tja, nu wist ik wel wat het is maar daarom was het nog niet opeens verkrijgbaar hier.  Eén woord was echter wel blijven hangen, namelijk “aangezuurde”.  Van dit woord was het slechts een kleine stap naar zure room.  Misschien houdt dit totaal geen steek maar kom …

Ik vind zure room een lekker fris produkt dus besloot ik om het erop te wagen en de crème fraiche te vervangen door zure room.  Het bleek een wijze beslissing !

Deze mousse is lekker fris en je proeft echt goed de mandarijnen.  In combinatie met pure chocolade en hazelnoten is het een dessert om duimen en vingers (én het potje) bij af te likken.  Bovendien is het zeer gemakkelijk te maken.  Hou er enkel rekening mee dat je een uurtje of 3, 4 moet rekenen om de mousse te laten opstijven.

In het originele recept worden er granaatappelpitjes gebruikt.  Ik heb deze vervangen door hazelnoten maar je kan er zelf natuurlijk voor kiezen om voor de granaatappelpitjes te gaan.

mandarijnen

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Pers het sap uit 2 à 3 mandarijnen (je hebt een 100 ml sap nodig).

Doe dit sap in een pannetje en laat het op een zacht vuurtje warm worden.

Week ondertussen 1,5 blaadje gelatine in koud water.

Meng in een grote kom ook al 100 gr zure room met 2 eetlepels rietsuiker en de geraspte schil van 2 mandarijnen.

Doe de geweekte gelatine bij het warme sap en roer goed.  Laat dit een paar minuten afkoelen.

Klop ondertussen 150 ml volle room op samen met 2 eetlepels rietsuiker.

Doe het sap met de gelatine bij de zure room en meng.

Doe er de opgeklopte room bij en spatel voorzichtig door elkaar.

Verdeel dit mengsel over 4 potjes en laat gedurende een 3 à 4 uur in de koelkast opstijven tot een mousse.

Voor het serveren snij je ook nog wat pure chocolade (ik nam met 70 % cacao) en een goed handvol hazelnoten in stukjes.  Verdeel deze over de mousse, samen met enkele stukjes mandarijn.

Wat heb je nodig :

 • sap van 2 à 3 mandarijnen – 100 ml
 • 1,5 blaadje gelatine
 • 100 gr zure room
 • 4 eetlepels rietsuiker
 • geraspte schil van 2 mandarijnen
 • 150 ml volle room
 • handvol hazelnoten
 • pure chocolade (bij voorkeur met 70 % cacao)
 • stukjes mandarijn

SMAKELIJK 🙂 !

2 gedachten over “mandarijnenmousse met pure chocolade en hazelnoten

  1. Zeker doen ! Het is ook helemaal geen zwaar dessert, dus dat kan er zeker nog wel bij op het einde van de maaltijd ;-). Laat het smaken !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.