miso – kokos roomijs

 

Het was al even geleden maar vorige week was het weer van dat … een totaal mislukt gerecht !

Ja, ik heb dat ook, maar dat krijgen jullie natuurlijk nooit te zien

Nu moet ik wel zeggen, een mislukking, een totale mislukking zoals vorige week was écht al lang geleden.  Gelukkig maar want ik reageer daar niet zo goed op.  Wie dan in mijn buurt is, zal het geweten hebben dat ik kwaad en teleurgesteld ben … (hé Stefan 😉 ).

Het erge vorige week was dan ook nog dat ik bij een niet eens moeilijk recept de mist inging !

Ik had in het nieuwe Delicious magazine een recept gezien voor hartige pannenkoeken met kikkererwtenmeel.  Een maand of 2 geleden had ik kikkererwtenmeel gekocht in de Bio-Planet, totaal in een opwelling, zonder enig idee wat ik daar mee moest aanvangen.  Gewoon omdat ik graag kikkererwten eet en benieuwd was naar dat meel.  Toen ik dus dat recept zag kon ik niet wachten om deze pannenkoeken klaar te maken.

Bovendien werden ze klaargemaakt met groene asperges.  Nu ben ik absoluut geen fan van asperges (tja, iemand moet die uitzondering op de regel zijn) maar elk seizoen probeer ik ze toch eens klaar te maken omdat Stefan ze zeer graag eet.  Ik begin dan altijd met groene asperges, omdat ik die toch net iets meer te eten vind.  En ik dacht dat ze mij in combinatie met pannenkoeken zeker gingen bekoren.

Mis dus ! De pannenkoeken bleken vies smakende, uitgedroogde, gescheurde lappen te zijn en de asperges van povere kwaliteit en zonder smaak.  Eén hap, dat was alles.  Daarna ging mijn bord regelrecht de vuilbak in.  En mijn lip regelrecht naar de grond ;-).

Stom misschien want er gaat in elke keuken wel al eens iets mis maar als het zo radicaal mis gaat, tja dan ben ik niet te genieten.  DAN HEB IK GEEN ETEN ! En net dat maakt me dan kwaad.

Gelukkig was er een lekker dessert om mij enigzins te bedaren (en letterlijk af te koelen).  Dit miso – kokos roomijs komt uit hetzelfde magazine maar is 1000 keer beter gelukt.

Toen ik het recept zag, roomijs met misopasta was ik direct geïntrigeerd.  Ik ben een grote fan van roomijs en probeer ook graag eens andere, specialere smaken.  Nu is het wel zo dat ik nog nooit eerder misopasta had gebruikt bij het koken.  Ik had dus geen flauw idee wat ik kon verwachten qua smaak.  Gelukkig bleek dit een grote meevaller.  Het smaakt lichtjes zoet en een beetje karamelachtig.  Eigenlijk is het één van de beste smaken die ik al geproefd heb wat roomijs betreft.  Ben je dus ook een beetje avontuurlijk op het gebied van roomijs, probeer dit dan zeker eens.

In het originele recept wordt er 230 gr suiker gebruikt, wat ik terugbracht naar 150 gr.  Persoonlijk vind ik dat meer dan genoeg, voor mij zou het anders té zoet worden.  Maar hier ben je vrij in om te kiezen natuurlijk.  De combinatie kokosmel – kokosroom is ook een eigen twist, origineel wordt er enkel kokosmelk gebruikt maar ik heb het gevoel dat je door de kokosroom een net iets romiger resultaat krijgt.

BEREIDING (voor ongeveer 1 ltr roomijs) :

Breng 100 ml water samen met 150 gr rietsuiker en 15 gr zeer fijn geraspte gember aan de kook.  Laat al roerend de suiker oplossen.

Laat dit mengsel afkoelen.

Meng het hierna in een grote kom met 500 ml kokosmelk, 200 ml kokosroom, 80 gr lichte misopasta (ik gebruikte sweet shiro misopasta van Lima)en het sap van 1 limoen.

Giet dit mengsel over in een platte, metalen bak en laat 2 uur afkoelen in de koelkast.

Draai er hierna ijs van volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.

Heb je nu geen ijsmachine, geen stress ! Je kan het roomijs ook maken door het mengsel 5 uur in de diepvries te zetten.  Na 2 uur moet je het dan wel goed omroeren, en daarna nog elk half uur.

Bij het serveren strooi je er zwarte sesamzaadjes over, die je even kort hebt gegrild in een anti aanbakpan, zonder vetstof.

Wat heb je nodig :

  • 100 ml water
  • 150 gr rietsuiker
  • 15 gr gember
  • 500 ml kokosmelk
  • 200 ml kokosroom
  • 80 gr lichte misopasta
  • sap van 1 limoen
  • zwarte sesamzaadjes

SMAKELIJK 🙂 !

2 gedachten over “miso – kokos roomijs

    1. Ja, ik denk al lang van ik ga het nog eens proberen maar ik heb mezelf er nog niet kunnen toe brengen, na die totale mislukking ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.