pakketje van savooikool met gemarineerde vis

savooikool-met-vis

Vanmorgen heb ik een stevig gevecht geleverd.  Mijn tegenstander ? Het deeg voor mijn volkoren spelt brood !

Het recept dat ik normaal gezien gebruik voor brood is eigenlijk vrij simpel.  Wat ingrediënten samen smijten, mijn keukenrobot het zware werk laten doen en hup het deeg de oven in om te rijzen en te bakken.  Zelfs tijdens de week bak ik brood volgens dit recept, net omdat het zo simpel is.

De naïeveling in mij dacht dat dus elk recept voor brood zo zou zijn.  Dat is dus niet zo …

Ik had volkoren speltmeel gekocht waarmee ik dus dit weekend een brood wilde bakken.  Ik had een recept gevonden dat mij enkel ietsje meer werk leek dan mijn gebruikelijke recept.  Nu, dat “ietsje meer” bleek al snel “veel meer” én “helemaal anders” en voor ik het wist was ik in gevecht met ongelooflijk plakkerig deeg.  Het gevecht heeft wel wat tijd in beslag genomen maar uiteindelijk heb ik toch gewonnen ;-).  Straks ga ik even proeven en als het eetbaarder is dan ik eigenlijk verwacht, dan volgt het recept hier wel (mét de nodige waarschuwingen betreffende tijd, moeilijkheid, …).

Gelukkig had ik voor het middagmaal een echt gemakkelijk recept uitgekozen, waar niet veel tijd en moeite voor nodig is.

Dit recept komt uit het boek “Heerlijk Stoomkoken” van Pascale Naessens.  Dit boek werd door haar ontwikkeld voor Miele en voor gelukzakken zoals ik die een Miele stoomoven hebben ;-).

Ik ben trouwens verliefd op mijn stoomoven, wat die presteert is ongelooflijk.  Zelfs rijstpap kost geen enkele moeite meer door hem, hij doet immers al het werk voor mij, ik hoef geen uur meer te staan roeren in een pot.  Zaaaalig gewoon !

Normaal gezien maak ik thuis zo goed als nooit vis klaar.  Stefan is niet zo’n visliefhebber en ik had altijd een beetje schrik om zelf vis klaar te maken.  Tot dus de komst van mijn stoomoven !

Ik moest en zou eens vis klaarmaken.  Gisteren toog ik dus voor de eerste keer in mijn leven naar de vishandel (niet te doen hé) en kocht ik 2 mooie stukken vis.

Deze leverden vandaag een heerlijke maaltijd op, die zelfs Stefan vol smaak heeft verorberd !

Ik twijfelde wel of ik het hier moest delen, tenslotte heeft niet iedereen een stoomoven.  Maar degenen onder jullie die er wel eentje hebben, doe ik hopelijk wel een plezier met dit recept.

savooikool

Bereiding (voor 2 pers) :

Meng 2 eetlepels sojasaus (met koriander en wasabi als je die hebt) met 1 eetlepel vissaus.  Leg hierin de stukken vis (ongeveer 150 à 175 gr per persoon) en laat gedurende zo’n 45 minuten marineren in de koelkast.  Dit is een eigen toevoeging, in het originele recept wordt dit niet gedaan.  Ik heb dit gedaan om de smaak nog wat te versterken maar je kan dit indien gewenst dus achterwege laten.

Haal ondertussen 4 grote bladeren van de savooikool.  Stoom deze gedurende 6 minuten op 95 ° in een geperforeerde stoomovenpan.

Snijd verse kruiden fijn, in totaal een dik handvol, een mengeling van dille, basilicum en bladpeterselie.  Meng met een klein scheutje olijfolie en kruid met peper.

Leg op een gestoomd blad savooikool wat van de verse kruiden, leg er een stuk vis op, terug verse kruiden en een 2de gestoomd blad van de savooikool.  Steek aan beide zijden een tandenstoker door de bladen zodat deze samen blijven.

Herhaal dit voor het tweede stuk vis.

Stoom deze pakjes gedurende 9 minuten op 85 ° in een geperforeerde stoomovenpan.

Ondertussen maak je het bijbehorende sausje.  Snij 4 pijpajuintjes in fijne ringen en meng deze met het sap van 1/2 limoen, een scheutje olijfolie en een scheutje sojasaus.  Kruid met een beetje peper.

Bij het serveren giet je het sausje over de pakjes savooikool / vis.

Wat heb je nodig :

  • 2 stukken witte vis (150 à 175 gr per persoon, bv kabeljauw, roodbaars, …)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels sojasaus (met koriander en wasabi als je die hebt) + extra voor het sausje
  • 4 grote bladeren savooikool
  • verse kruiden : dille, basilicum, bladpeterselie, in totaal een dik handvol
  • olijfolie
  • peper
  • 4 pijpajuintjes
  • sap van 1/2 limoen

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.