pastinaak – citroentaart met een vleugje kokos

pastinaak-citroentaart

Er zijn een aantal bloggers waar ik enorm veel bewondering en respect voor heb.  Eentje van hen is Marleen van Eten uit de volkstuin.  Een prachtige blog, met alleen maar schitterende foto’s en inventieve, lekker klinkende recepten (waarvan ik er zéér dringend een groot aantal moet proberen).  Ze vertelt ook telkens zo leuke dingen in elke blogpost, je leert echt de persoon achter de blog kennen.

Ze heeft ook een kookboek uitgebracht dat ze zelf van A tot Z heeft gemaakt (recepten, fotografie, lay-out, …).  En dat vind ik zo fantastisch.  Ik bedoel maar, dat moet toch een ongelooflijk wow gevoel geven, zo je eigen, écht volledig eigen, kookboek in handen houden.  Om het zo ver te schoppen met je blog, diep vanbinnen is dit toch een droom van mij.  Ik weet het, waarschijnlijk zal het altijd wel een droom blijven maar wat zou het leven zijn zonder (zotte) dromen, niet ?

Een tijdje terug had ik gezien dat ze een recept voor pastinaak – citroentaart had gedeeld.  Met zo’n naam voor een gerecht heb je direct mijn aandacht.  Dat klinkt al zo anders, zo verrassend.  Ik werd direct nieuwsgierig naar de smaak en afgelopen weekend was het eindelijk zover.  Ik mocht deze taart proeven 🙂 ! Ik moest ze wel eerst zelf maken natuurlijk …

Ik heb wel wat dingen gewijzigd aan het recept maar dat komt dus enkel door die “afwijking” van mij, dat ik altijd graag mijn eigen draai aan een recept geef.  Ik koos voor hazelnootolie ipv druivenpitolie, rietsuiker ipv kristalsuiker en ik voegde ook wat citroensap toe en niet enkel de geraspte schil.  Ik verlaagde ook de hoeveelheid suiker.  Omdat ik toch wel wat suikerverslaafd ben, en het dus absoluut niet kan laten, heb ik ervoor gekozen om in alle recepten de hoeveelheid suiker sowieso te verlagen.  Zo krijg ik toch de smaak maar ook het idee dat ik gezonder bezig ben ;-).

Ben je nu ook benieuwd naar deze taart ? Ja toch ? Zet vlug alle ingrediënten op je boodschappenlijstje en maak ze ! Want ze is super lekker en echt de moeite waard.  Alhoewel, moeite is niet het juiste woord, want ze is zo gemakkelijk klaar te maken.

citroen

BEREIDING (voor 1 taart van 8 à 10 stukken) :

Meng 100 gr rietsuiker met 160 ml hazelnotenolie.

Voeg er 4 eieren aan toe en meng goed.

Schil 2 pastinaken en rasp ze fijn bij het eimengsel.  Meng alles opnieuw goed door elkaar.

Doe er 150 gr zelfrijzend bakmeel bij en een snuifje fleur de sel.  Meng opnieuw goed door elkaar.

Dan doe je er 50 gr geraspte kokos bij en meng je alles nog even goed.

Tenslotte rasp je 2 citroenen boven het beslag en doe je het sap van 1/2 citroen erbij.

Meng voor de laatste keer alles goed door elkaar.

Bekleed een springvorm van zo’n 25 cm met bakpapier en beboter de opstaande randen lichtjes.  Vul de springvorm met het beslag en bak zo’n 45 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °.

Test dan zeker even of de taart goed is door er met een scherp voorwerp in te steken.  Als dit er droog uitkomt is de taart ok.  Anders laat je hem nog iets langer bakken.

Om af te werken bestrooi je de taart met bloemsuiker.

Wat heb je nodig :

  • 100 gr rietsuiker
  • 160 ml hazelnotenolie
  • 4 eieren
  • 2 pastinaken
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • fleur de sel
  • 50 gr geraspte kokos
  • rasp van 2 citroenen
  • sap van 1/2 citroen
  • roomboter
  • bloemsuiker

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.