pastinaak – perentaart met hazelnoot en tijm

2020 … wat een jaar !

Het is er eentje dat niemand van ons ooit zal vergeten. Het klonk nochtans leuk … twintig – twintig. Helaas bleek de werkelijkheid niet zo leuk. Ons leven werd op zijn kop gezet en dingen die we altijd als vanzelfsprekend hadden gezien bleken dat opeens niet meer te zijn. Afspreken met vrienden om samen iets te eten, te babbelen, te lachen, te knuffelen, … Plots bleek dat allemaal niet meer zo onschuldig en ongevaarlijk.

Natuurlijk waren er ook mooie momenten, echt wel. Ik kan enorm genieten van thuis zijn, van gezellig samen in de zetel een film kijken, van knuffelen en zot doen met de katten. Ik ben nu eenmaal een huismus, ik hou niet van mensenmassa’s, van groepstoestanden.

Maar ik mis wel het contact, het échte contact met vrienden.

Voor mezelf, maar ook voor jullie wens ik dus dat 2021 een jaar wordt waarin er terug meer mogelijk is … Knuffels buiten onze bubbel, hartelijke verjaardagskussen voor vrienden, een etentje organiseren voor vrienden thuis, een koffietje gaan drinken in onze favoriete koffiebar, gaan smullen van een lekker taartje tussen het (fun)shoppen door, …

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, heb ik voor jullie een recept voor een heerlijke pastinaak – perentaart. Ik weet dat pastinaak heel lekker is in taart, ik bak nu al een paar jaren geregeld pastinaak – citroentaart met kokos. Toen ik dus dit recept zag in Libelle Lekker wilde ik het zeker ook uitproberen.

Ik heb wel een paar dingen uit het recept aangepast, want … 400 gr witte chocolade in 1 taart !? Dan vallen je tanden uit na 1 stukje ! Tevens heb ik tijm in de taart verwerkt, en niet alleen de taart ermee versierd, en wat extra slagroom erin verwerkt. Het resultaat was echt super lekker, deze taart is een aanrader, al zeg ik het zelf ;-).

BEREIDING (voor 1 taart van ongeveer 8 stukken) :

Rooster 150 gr hazelnoten in een anti aanbakken zonder vetstof, tot ze lichtjes kleuren. Zet ze opzij om af te koelen.

Rasp 2 pastinaken zeer fijn.

Vermaal 200 gr zandkoekjes (spritskoekjes) en meng deze met de geraspte pastinaak, een 2 cm geraspte gember, 2 koffielepels kaneelpoeder, sap van 1/2 limoen en 100 gr roomboter (in blokjes, op kamertemperatuur).

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en wrijf de randen in met boter.

Leg hierin het koekjes / pastinaakmengsel en druk het goed aan. Dit gaat het beste met de bolle kant van een lepel.

Bak de bodem 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °, of tot hij lichtjes kleurt.

Laat de bodem afkoelen.

Ondertussen maak je de vulling.

Schil 2 peren en mix ze samen met de blaadjes van 2 takjes tijm.

Meng dit onder 400 gr roomkaas samen met 2 cm geraspte gember, het sap van 1/2 limoen en 1 koffielepel kaneelpoeder.

Klop 200 ml volle room op met 1 eetlepel bloemsuiker, tot luchtige slagroom. Spatel deze onder het mengsel.

Smelt 2 repen (50 gr) witte chocolade au-bain-marie. Laat dit lichtjes afkoelen en meng onder de roomkaas.

Verdeel dit mengsel over de taartbodem en laat gedurende minimum 3 uren opstijven in de koelkast.

Werk de taart bij het serveren af met de geroosterde hazelnoten en nog wat takjes tijm.

Wat heb je nodig :

  • 150 gr hazelnoten
  • 2 pastinaken
  • 200 gr zandkoekjes (spritskoekjes)
  • 2 + 2 cm gember
  • 2 + 1 koffielepels kaneelpoeder
  • sap van 1 limoen
  • 100 gr roomboter (in blokjes, op kamertemperatuur)
  • 2 peren
  • 2 takjes tijm
  • 400 gr roomkaas
  • 200 ml volle room
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • 2 repen (50 gr) witte chocolade

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.