pastinaak – waterkers puree

In onze vijver hebben we waterkers staan. Deze was lichtjes aan het woekeren dus het werd tijd om er iets mee te maken. Vorig jaar tijdens de zomer had ik al eens fregola met waterkersdressing gemaakt als bijgerecht bij de BBQ. Een topgerecht maar toch net iets te zomers.

Omdat puree hoog scoort in mijn comfort food top 10 (vooral bij grijs, triestig weer zoals de laatste tijd) was de keuze snel gemaakt. Ik zou een puree met waterkers maken. Nog wat pastinaak erbij voor extra groentjes en voilà, ik had een heerlijke puree !

Je kan dit vegetarisch houden door er bv blokjes halloumi bij te bakken maar je kan er natuurlijk evengoed een stukje vlees bij eten.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Schil een 4 à 5 aardappelen (naargelang de grootte én je honger) en snij ze in blokjes. Schil ook 2 à 3 pastinaken en snij ze in blokjes.

Stoom of kook beide goed gaar. Ik heb sinds een paar jaren een steamer (zou ik niet meer kunnen missen) en daarin zijn beide op 6 minuten goed.

Snij ondertussen 1 witte ajuin zeer fijn.

Doe in een grotere pot een klontje roomboter en bak hierin de ajuin, samen met 1 eetlepel mosterdzaadjes.

Giet er een scheut room bij en laat dit op een zacht vuurtje opwarmen. De room moet niet koken. Als hij gewoon warm is maakt hij de puree al smeuïger.

Doe de gare aardappelen en pastinaak bij de warme room. Plet ze tot puree. Voeg nog een klontje boter, 1 losgeklopt ei en eventueel wat room toe tot je een gladde, smeuïge puree bekomt.

Meng hieronder nog 1 à 2 eetlepels mosterd (naar smaak maar gebruik bij voorkeur goed pittige mosterd). Ik neem zelf altijd die van Tierenteyn, een toppertje !

Kruid met vers geraspte nootmuskaat, fleur de sel en zwarte peper.

Meng er vlak voor het serveren 2 handenvol waterkers onder.

Wat heb je nodig :

  • 4 à 5 aardappelen
  • 2 à 3 pastinaken
  • 1 witte ajuin
  • roomboter
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes
  • room
  • 1 ei
  • 1 à 2 eetlepels mosterd
  • verse nootmuskaat
  • fleur de sel
  • zwarte peper
  • 2 handenvol waterkers

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.