pompoenpuree met linzen en kip

Ja, lap ! ’t Is weer van dat ! Voor je ’t goed en wel beseft is de zomer weeral voorbij en dient de herfst zich aan.

Ok, ik beken, het is één van mijn favoriete seizoenen.  De prachtige kleuren in de natuur, het zonlicht dat veel zachter is dan in de zomer, gaan wandelen tussen de vallende bladeren, …  Ik kan er ongelooflijk van genieten.

Zelfs de eventuele najaarsstormen kunnen mij wel bekoren.  Lekker warm en knus binnen blijven, kijken en luisteren naar het knetteren van het hout in de haard, overal kaarsjes die branden, onder een fleece dekentje kruipen met Frisky op schoot en Stefan dicht bij mij, … Ja, ik hou van dit seizoen !

Pompoen is voor mij dé herfst groente bij uitstek.  En deze ovenschotel is één van mijn favoriete pompoenrecepten.  Ik heb het al een paar keer klaargemaakt en het is telkens weer genieten.  Een zeer lekkere smaak, vergezeld van een even lekkere geur ! Ideaal om de herfst dus in te zetten.

Ik denk dat ik het recept ooit uit Libelle haalde en het dan wat, zoals gewoonlijk, naar mijn eigen hand heb gezet.   Het staat nu wel op punt, ik ga er absoluut niets meer aan veranderen.  ’t Is wel duidelijk zeker dat ik er weg van ben 😉 ?

BEREIDING (voor 2 pers) :

Je neemt ongeveer 1 kg pompoen (geschild) waarvan je het vruchtvlees in blokjes snijdt.

Stoom deze gaar, tot ze echt zacht zijn.

Stoof 1 fijn gesneden kleine ajuin en 3 fijn gesneden teentjes knoflook in rijstolie, doe er 2 eetlepels 7 kruiden poeder bij en 1 eetlepel venkelzaadjes.  Meng alles goed door elkaar en laat even bakken.

Voeg de pompoenblokjes toe en laat nog even bakken.

Maak er een puree van door er een scheutje room aan toe te voegen.  Ik gebruikte een 50 à 75 ml room, maar dit moet je zelf een beetje bekijken (afhankelijk van wat nodig is om de puree zeker goed smeuïg te maken want deze droogt in de oven nog wat uit).

Voeg aan de puree 1 blik – 400 gr linzen toe en laat ze even mee opwarmen.

Ondertussen snij je 1 dubbele kipfilet in blokjes, die je bakt in rijstolie.  Voeg er kippenkruiden en 1 eetlepel kurkuma aan toe.  Als de blokjes mooi gekleurd zijn, voeg je een handvol fijn gehakte peterselie toe.

Leg in een ovenschaal een laagje pompoen / linzenpuree, daarop de kippenblokjes en terug puree.

Bedek met een mengeling van een dik handvol gruyère en 1 eetlepel (zwarte) sesamzaadjes.  Dit geeft een heerlijk korstje.

Alles is al klaar als het de oven ingaat, dus als je de oven op 175 ° zet en het er ongeveer 15 minuten in laat staan (om de kaas te doen smelten) is het voldoende.

Wat heb je nodig :

  • 1 kg pompoen (geschild)
  • 1 kleine ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • rijstolie
  • 2 eetlepels 7 kruiden poeder
  • 1 eetlepel venkelzaadjes
  • 50 à 75 ml volle room
  • 1 blik – 400 gr linzen
  • 1 dubbele kipfilet
  • kippenkruiden
  • 1 eetlepel kurkuma
  • handvol peterselie
  • handvol gruyère
  • 1 eetlepel (zwarte) sesamzaadjes

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.