roomijs van zwarte sesamzaadjes

roomijs-zwarte-sesamzaadjes

Wat moet ik hier nu over zeggen ? Ik bedoel maar, hoe omschrijf je roomijs dat zoooo lekker, zoooooooooo zalig lekker is ? Hoe begin je daar aan ?  Ik weet het even absoluut niet …

Eender welk synoniem voor lekker voldoet gewoon niet, klinkt gewoon niet goed genoeg.

Och ja, weet je, maak het gewoon zelf, dan ervaar je het ook eens.  En misschien kan je mij dan vertellen hoe je dit het best omschrijft …

Stefan hield het op “té lekker”.  Té, want de spijt is immens groot als het op is ;-).

Eén ding is zeker, ik ga een voorraad zwarte sesamzaadjes aanleggen, want dit roomijs gaat nog vaak gemaakt worden.

zwarte-sesamzaadjes

BEREIDING (voor 1 ltr roomijs) :

Eerst rooster je 3 koffielepels zwarte sesamzaadjes in een antiaanbakpan op matig vuur tot je ze lichtjes hoort “knetteren”.  Haal ze dan uit de pan en laat ze afkoelen.

Maak vervolgens een pasta van 3 eetlepels zwarte sesamzaadjes, eerst gemixt en dan gemengd met 2 eetlepels ahornsiroop.

Breng 200 ml volle melk tot net aan de kook, haal van het vuur en voeg de zaadjes van 1 vanillestok toe en het vanillestokje.  Laat dit gedurende een kwartiertje trekken.

Klop ondertussen 3 eigelen op met 50 gr rietsuiker tot je een lichtgeel mengsel bekomt.

Voeg hier dan 1 eetlepel ahornsiroop, de geroosterde sesamzaadjes en de pasta aan toe.  Meng alles goed door elkaar.

Haal het vanillestokje uit de melk en giet deze voorzichtig bij het eimengsel, terwijl je blijft roeren.  Giet het mengsel terug over in de pot waarin je de melk hebt gekookt.

Laat het op een zacht vuur indikken terwijl je voortdurend blijft roeren.  Als je kan check dan ook de temperatuur.  Dit mag zeker niet koken, de temperatuur mag maximum tot een 80 ° gaan.  Je zal zien dat tijdens dit indikken de kleur ook wat verandert.  Maar vooral gaat er een echt heerlijke geur vrijkomen !

Eens het mengsel lichtjes is ingedikt haal je de pot van het vuur en laat je het goed afkoelen.

Ondertussen klop je 400 ml volle room samen met een snuifje fleur de sel tot yoghurt dikte.  Voeg hier het afgekoelde mengsel aan toe en meng het voorzichtig door elkaar.

Zet gedurende minstens 4 uur in de koelkast.

Draai er dan ijs van in de ijsmachine.  Een 10 minuutjes is voldoende, zo wordt het niet te “ijzig”.  Je steekt het daarna nog een uurtje in de diepvries en klaar.

Wat heb je nodig :

  • 3 koffielepels en 3 eetlepels zwarte sesamzaadjes
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 200 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 3 eigelen
  • 50 gr rietsuiker
  • 400 ml volle room
  • snuifje fleur de sel

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.