speltotto met erwtjes en hazelnoten

Eigenlijk is dit een ideaal gerecht voor weekdagen, weinig werk en snel klaar. Toch maakte ik het afgelopen zaterdag, ook al had ik eigenlijk best wel veel tijd om te koken. Maar ja, veel tijd wil niet altijd zeggen veel zin …

Ja, ik kook graag maar ik kan zeker ook momenten hebben dat ik er niet veel zin in heb, dat ik het niet zie zitten om een uur of langer te moeten snijden, koken, bakken, … Gelukkig heb ik wel wat kookboeken in huis met oplossingen voor zulke momenten. “Heel veel veg” van Hugh Fearnley – Whittingstall is zo’n kookboek. Het staat vol heerlijke, originele, vegetarische recepten die meestal ook snel klaar te maken zijn.

Deze speltotto (risotto van spelt) viel me al op toen ik de eerste keer door het boek bladerde. De naam, de ingrediënten, alles klonk goed. En het is ook echt wel een goed recept, een zeer goed recept zelfs. Ik heb enkel voor wat extra pit gerookt paprikapoeder toegevoegd.

Dit is, door het gebruik van diepvrieserwtjes, comfort food voor alle seizoenen.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Hak 75 gr hazelnoten grof.

Bak ze met een snuifje fleur de sel en 1 eetlepel olijfolie op een niet te hoog vuur tot ze lichtjes kleuren. Blijf er zeker bij tijdens het bakken want ze kunnen snel verbranden ! Zorg ook voor een grote pan want alles komt hierin uiteindelijk samen.

Haal de hazelnoten uit de pan.

Snij 1 ajuin en 4 teentjes knoflook fijn. Bak de ajuin in dezelfde pan in een beetje olijfolie met 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder op een zacht vuur gedurende een 10-tal minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut.

Voeg 400 ml groentebouillon toe en 200 gr ontdooide diepvrieserwtjes. Breng aan de kook en laat 2 minuten koken.

Doe dit daarna in een blender en mix. Je moet een redelijk lopende saus bekomen. Kruid met een snuifje fleur de sel.

Ondertussen kook je 125 gr parelspelt gedurende 20 minuten.

De laatste 2 minuten voeg je 200 gr ontdooide diepvrieserwtjes toe, zodat deze even meekoken.

Giet dit af en doe samen met de saus van erwtjes terug in de pan. Roer alles goed door elkaar en laat nog even kort opwarmen.

Werk af met de geraspte schil van 1 limoen, een goed handvol fijngesneden platte peterselie en de gebakken hazelnoten.

Geef er een schijfje limoen bij om naar smaak nog wat limoensap toe te voegen.

Wat heb je nodig :

  • 75 gr hazelnoten
  • olijfolie
  • fleur de sel
  • 1 ajuin
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 ml groentenbouillon
  • 400 gr ontdooide diepvrieserwtjes
  • 125 gr parelspelt
  • geraspte schil van 1 limoen
  • handvol platte peterselie

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.