chocolade – frambozen roomijs

chocolade-frambozen-roomijs

Ja, het was weer van dat … de 3-maandelijkse bloedinzameling van Rode Kruis Vlaanderen.  Ja, ik ben dus een bloeddonor.

Eigenlijk ben ik daar wel fier op, dat ik bij die minderheid Belgen hoor die bloed doneren. Inderdaad ja, minderheid, want er doneren veel minder Belgen bloed dan dat er ooit Belgen bloed nodig hebben.  Ik wil hier nu niet gaan preken, maar misschien toch iets om eens bij stil te staan ?

Fier ook omdat ik mezelf elke keer weer toch zover krijg om een dikke naald in mijn arm te laten steken terwijl ik eigenlijk schrik heb van naalden, terwijl een stem in mijn hoofd maar blijft zeuren “loop weg, loop weg”.  Ik heb dan blijkbaar nog aders die diep liggen (of die op die moment gewoon wegkruipen uit schrik, dat kan ook), dus dit is toch telkens weer een kleine marteling voor mij.

Daarom voorzie ik op zulke dagen ook altijd iets lekkers, om mezelf achteraf te troosten, te belonen.

Nu was dat niet anders.  En omdat het zomer is dacht ik dat roomijs ideaal zou zijn.  Ik had bij Galbani een recept gezien voor chocolade roomijs en besloot dit te maken.  Omdat er nog frambozen in de ijskast lagen die eigenlijk dringend opgegeten moesten worden, werden die er bij verwerkt.  Tenslotte, pure chocolade en frambozen, dat is toch een zalige combinatie ?

Ik gebruikte pure chocolade met 86 % cacao.  Het roomijs heeft hierdoor natuurlijk een niet zo zoete smaak, je proeft het eerder bittere van de chocolade er wel wat door.  Hou je hier niet van, neem dan gewone pure chocolade, met minder cacao.  Of doe er een beetje suiker bij.

chocolade

BEREIDING (voor 1 ltr roomijs) :

Breng 150 ml volle melk aan de kook.  Doe er de zaadjes van 1 vanillestok bij en leg de open gesneden vanillestok er ook bij, samen met 125 gr frambozen.  Van zodra het kookt, neem je de pot van het vuur en laat je dit een 15 minuten trekken.
Haal dan de vanillestok uit de melk en mix zodat je een glad mengsel bekomt.
Zet de pot terug op een zacht vuur en breng terug tot tegen de kook aan.
Neem de pot dan van het vuur en voeg 100 gr pure chocolade met 86 % cacao toe.
Laat deze smelten en meng alles goed door elkaar.
Hierna laat je dit mengsel afkoelen in de ijskast.
Ondertussen meng je 250 gr mascarpone met 100 ml volle melk en een eetlepel bloemsuiker tot een glad mengsel.
Voeg hier het afgekoelde chocolademengsel aan toe en meng goed.
Draai hiervan het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van jouw ijsmachine.

Wat heb je nodig :

  • 250 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 125 gr frambozen
  • 100 gr pure chocolade (86 % cacao)
  • 250 gr mascarpone
  • 1 eetlepel bloemsuiker

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *