chocolade – koffie – zwarte bonen mousse taart

dsc_0696

Ik heb vandaag nog eens een originele afwijzing gekregen na een sollicitatiegesprek.  Dat was al lang, lang geleden (het originele, niet de afwijzing).  Wat de reden voor afwijzing dan wel was ? Wel, uit het gesprek bleek dat ik best wel belang hecht aan een goede sfeer op een dienst, binnen een bedrijf en daarom vonden ze mij niet passen binnen het team ! Geef toe, het is origineel.

Soms denk ik dat ik beter een boek zou gaan schrijven over wat ik allemaal al te horen en te zien heb gekregen tijdens het solliciteren.  Tijdens gesprekken moet ik bij momenten echt de neiging onderdrukken om te beginnen rondkijken, op zoek naar camera’s, elk moment iemand verwachtend die vanuit het niets tevoorschijn springt, roepend “smile, you’re on candid camera” !

Maar goed, om te vieren dat ik nog eens een originele afwijzing heb gekregen, ga ik vanavond het laatste stukje van deze heerlijke taart opeten 🙂 !

Een heerlijke maar ook best gezonde taart, dat zijn jullie niet gewend van mij hé ? Er zit geen korreltje suiker in, maar wel een hoop lekkere dingen zoals goede pure chocolade, dadels, koffie en hazelnoten.  Toen ik deze taart zag passeren bij Green Kitchen Stories (als je deze blog nog niet kent, ga zeker eens kijken) was ik direct verkocht.  En ook nieuwsgierig, taart met zwarte bonen !? Ook al lust je geen bonen, laat je daar echt niet door afschrikken, de taart is zaaaaaaalig :-).  Ze is niet zo zoet als ik gewend ben bij desserts maar het stoort me helemaal niet.

Ze heeft slechts 1 nadeel … ze moet in de diepvries en het duurt wel dik 30 à 45 minuten vooraleer ze zacht genoeg is om te eten ! Dat betekent dus 30 à 45 minuten dat je jezelf in bedwang moet houden ! Op zijn minst dan nog want na die tijd heb je een soort van ijstaart.  Als je ze nog wat smeuïger wil, moet je nog langer wachten.   Ik weet het, niet gemakkelijk maar deze taart is het o zo waard, al dat wachten.

dsc_0873

BEREIDING (voor 5 à 6 porties) :

Begin met het maken van de bodem.  Hak 125 gr hazelnoten redelijk fijn (er mogen wel nog stukjes zijn).  Doe hier 10 zachte dadels, 3 eetlepels cacao poeder, 1 eetlepel kokosolie en een snuifje fleur de sel bij.  Mix alles goed door elkaar.  Leg dit mengsel in een met bakpapier beklede springvorm van doorsnede 20 cm (niet groter want dan wordt de taart te plat) en druk goed aan.  Plaats de springvorm in de ijskast.
Doe 200 gr zwarte bonen (ik nam uit blik) samen met 5 zachte dadels, 1 eetlepel kokosolie en 60 ml sterke koffie in de blender en laat ongeveer 1 minuut mixen.  Laat het mengsel nog in de blender.
Verhit in een klein pannetje 80 ml amandelmelk en voeg er 100 gr pure chocolade (minstens 70 % cacao) aan toe.  Van zodra de chocolade begint te smelten neem je het pannetje van het vuur.  Blijf roeren tot je een iets dikker chocolademengsel bekomt.
Doe het chocolademengsel bij de rest in de blender en mix alles nog eens goed door elkaar tot een glad mengsel.
Dit mengsel giet je bovenop de bodem, waar je de taart in de diepvries zet voor minimum 3 uur.
Rooster nog een 100 gr hazelnoten in een anti aanbakpan en hak ze grof.  Deze dienen om de taart te versieren bij het serveren.
Voor het serveren laat je ook nog een 50 gr pure chocolade smelten met een paar druppeltjes zonnebloemolie.  Giet deze in streepjes over de taart / stukjes hazelnoot.

Je kan deze taart blijkbaar weken bewaren in de diepvries.  Blijkbaar, want ik zou het niet weten, ik heb het niet getest.  Hier is ze ongeveer anderhalve week in leven geweest ;-).

Wat heb je nodig :

 • 225 gr hazelnoten
 • 15 zachte dadels
 • 3 eetlepels cacao poeder
 • 2 eetlepels kokosolie
 • fleur de sel
 • 200 gr zwarte bonen (uit blik)
 • 60 ml sterke koffie
 • 80 ml amandelmelk
 • 150 gr pure chocolade (min 70 % cacao)
 • zonnebloemolie

SMAKELIJK 🙂 !

2 gedachten over “chocolade – koffie – zwarte bonen mousse taart

 1. Die taart ziet er écht zot lekker uit! Ik ben altijd een beetje huiverig voor het gebruik van bonen in brownies e.d. – maar misschien moet ik toch eens over die angst heen stappen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.