chocolade – rode bietentaart

chocolade-rode-bieten-taart

Het was vandaag Werelddierendag, de dag om alle beestjes extra te verwennen.  Bij ons betekent dat dat we Frisky extra EXTRA verwennen.  Sinds ze alleen is, wordt ze sowieso altijd extra verwend.  Alle aandacht gaat naar haar alleen, de keren dat ik haar knuffel elke dag zijn al lang niet meer op 1 hand te tellen (zelfs niet op 2, of 3, of …), ik denk dat ze binnenkort kaal gaat beginnen worden op haar kopje van alle kussen die ze krijgt en haar pelsje blinkt als nooit tevoren van al dat gestreel.  Het is hier dus elke dag wel een beetje Werelddierendag.  Soms wel tot grote wanhoop van Frisky denk ik, ik zie haar bij momenten gewoon denken “oh nee, daar is ze wéér”, mét bijbehorende vieze blik.

Om dus de échte Werelddierendag te vieren besloot ik eens iets anders te doen.  Een taart maken bijvoorbeeld.  Gewoon, voor mezelf, trouwe en liefhebbende poezenmama zijnde ;-).

Deze taart bestaat uit de verrassende combinatie van pure chocolade en rode bieten.  Dat klinkt misschien raar maar geloof me ze is ON-GE-LOOF-LIJK lekker.  Ze is niet zo zoet als een klassieke chocoladetaart maar ze is ook niet zo’n bom als een klassieke chocoladetaart, die soms zwaar op de maag kan liggen.  Van deze taart kan je gerust nog een stukje eten als dessert.  Maar eigenlijk is ze veel lekkerder als vieruurtje … dan kan je een groter stuk nemen ;-).

Ik haalde het recept uit het prachtige kookboek The Green Kitchen, verving enkel de olijfolie uit het originele recept door notenolie en voegde er nog wat chocoladestukjes aan toe als afwerking.

Het zal waarschijnlijk nog wel altijd een beetje zondigen zijn, maar kom …  De portie groenten die je er mee binnenkrijgt, maakt toch al veel goed hé 😉 ?

Ah ja, en voor wie nu denkt dat ik Frisky heb verwaarloosd vandaag, wees gerust, ze heeft haar overdosis knuffels gehad ! Ze ligt nu zelfs naast me, terwijl ik dit schrijf.

dsc_0082

BEREIDING (voor 8 stukken taart) :

Rasp zo’n 250 gr rauwe rode biet (dat is 1 à 2 rode bieten, afhankelijk van de grootte).

Verwarm in een grote pan 150 ml notenolie met 100 ml ahornsiroop op een zacht vuur.  Voeg er 50 gr pure chocolade aan toe en laat smelten.

Haal de pan van het vuur en veog de geraspte biet toe.  Roer alles goed door elkaar en laat een beetje afkoelen.

Klop 3 eieren los in een kommetje en voeg deze toe aan het chocolade – bietenmengsel.

Zeef in een andere kom 200 gr speltmeel, samen met 2 koffielepels bakpoeder, 5 eetlepels ongezoet cacao poeder en een snuifje fleur de sel.

Roer dit voorzichtig door het chocolade – bietenmengsel.

Vet een silicone vorm lichtjes in met roomboter en vul met het mengsel.

Snij nog 2 repen pure chocolade in fijne stukjes en verdeel deze over de taart.

Bak gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °.

Wat heb je nodig :

 • 250 gr rauwe rode biet
 • 150 ml notenolie
 • 100 ml ahornsiroop
 • 50 gr pure chocolade
 • 3 eieren
 • 200 gr speltmeel
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • 5 eetlepels ongezoet cacao poeder
 • snuifje fleur de sel
 • roomboter
 • 2 repen pure chocolade

SMAKELIJK 🙂 !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.