cruesli / granola

cruesli

Er zijn mensen die nooit ontbijten.  Ik snap dat niet, ik zou dat gewoon niet kunnen.  Ik sta op en ik moet, ja MOET, gewoon ontbijt hebben.  Dat ontbijt bestaat meestal uit yoghurt, fruit en deze ongelooflijk lekkere cruesli.

Het recept komt van Yotam Ottolenghi, uit “Het Kookboek”.  Ik heb al een aantal recepten voor cruesli of granola getest maar meestal was ik niet voor de volle 100 % overtuigd.  Meestal werd de cruesli of granola een papje eens gemengd met yoghurt.  Dat is bij dit recept echter absoluut niet het geval.  Zelfs als je het al hebt gemengd met yoghurt maar niet direct begint te eten omdat je eerst nog toegeeft aan de smekende blikken van je (natuurlijk compleet uitgehongerde) kat om haar eten te geven, blijft het krokant.

Het is zelfs lekker zo uit het vuistje, als je tussendoor eens wil knabbelen.

dsc_0484

BEREIDING :

Je begint met het grof hakken van noten.  Hier kan je kiezen welke noten je zelf het lekkerste vindt.  Ik wissel af maar zorg in totaal altijd voor ongeveer 150 gr noten.  Je kan dus 150 gr amandelen nemen, maar ook 50 gr amandelen + 50 gr hazelnoten + 50 gr walnoten, of …

Doe de noten in een grote mengkom.

Voeg er 300 gr havermoutvlokken, 125 gr pompoenpitten, 125 gr zonnebloempitten, 50 gr chiazaadjes en 75 gr lijnzaadjes aan toe.

Maak een siroop met 3 eetlepels water, een snuifje fleur de sel, 2 eetlepels koolzaadolie, 2 eetlepels zonnebloemolie en 120 ml ahornsiroop.  In het originele recept wordt er ook nog eens 120 ml honing gebruikt maar dat is voor mij teveel van het goede.  Mijn mond hoeft niet dicht te plakken van de zoetigheid van ’s morgens vroeg.  Ik geef het gewoon even mee, voor wie toch de extra zoete toer wil opgaan.  Roer al deze ingrediënten door elkaar en laat even opwarmen op een zacht vuur.

Voeg de siroop dan toe aan de droge ingrediënten en meng goed met een houten lepel zodat de siroop goed rond alle havermoutvlokken zit.

Leg het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat het mooi gelijkmatig verspreid is.

Bak dit in een voorverwarmde oven van 140 ° gedurende 40 minuten.  Roer om de 10 minuten eens door het mengsel.

Na die 40 minuten zal het mengsel donkerder zijn van kleur maar wel nog zacht.  Pas bij het afkoelen wordt het knapperig.

Laat de cruesli volledig afkoelen en schep hem dan in een luchtdichte pot.  Naar het schijnt kan hij zo 2 weken bewaard worden.  Schijnt, want ik weet het eigenlijk niet of dit klopt, zo oud is hij hier nog nooit geworden ;-).

Wat heb je dus nodig :

 • 150 gr noten naar keuze
 • 300 gr havermoutvlokken
 • 125 gr pompoenpitten
 • 125 gr zonnebloempitten
 • 50 gr chiazaadjes
 • 75 gr lijnzaadjes
 • 3 eetlepels water
 • snuifje fleur de sel
 • 2 eetlepels koolzaadolie
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 120 ml ahornsiroop

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.