cuberdon panna cotta

Toen ik vanmorgen een beetje aan het opruimen was in de voorraadkasten kwam ik een “vergeten” zakje cuberdons tegen.  Omdat ik weet dat deze na een paar weken niet meer echt op hun best zijn omdat de binnenkant begint te versuikeren besloot ik om er panna cotta mee te maken.

Panna cotta is één van mijn favoriete desserts.  Tevens is het een dessert, vind ik, waar je goed mee kan experimenteren qua smaken.  Zo maakte ik al eerder deze koffie – hazelnoten panna cotta met geroosterde hazelnoten en chocolade, deze panna cotta van vlierbloesem, deze panna cotta van rode biet met pure chocolade en pistachenoten en deze panna cotta van witte thee en witte chocolade.

Ook een hartige panna cotta, zoals deze basilicum – parmezaan panna cotta met Italiaanse bergham en gemarineerde pijnboompitten, is mogelijk én lekker.

Bij één van die vorige recepten heb ik eens zitten dromen over een eigen boek, specifiek over panna cotta.  En eigenlijk spookt dit zo nog wel eens regelmatig door mijn hoofd, als ik in een dromerige bui ben, als ik fantaseer over toffe zaken die ik nog zou willen realiseren.  Nu, de kans is groot dat dit altijd bij een droom zal blijven maar wat zou het leven saai zijn zonder dromen hé ? En af en toe mogen die dromen ook wel eens groots zijn, niet ?

Maar goed, back to business …

Cuberdon panna cotta.  Een eenvoudig dessert bestaande uit 2 ingrediënten, room en cuberdons, die toch een smaakbommetje vormen.  Ik ben nu niet de persoon die cuberdon na cuberdon binnenspeelt (na eentje heb ik meestal wel genoeg) maar dit is echt lekker.  Wel tamelijk zoet natuurlijk, dus suiker moet je zeker niet meer extra toevoegen.  Of ’t moet zijn dat je graag hebt dat je mond dichtplakt na een dessert ;-).

Wil je eens graag een supersnel-klaar-dessert maken, dan is dit toch wel een topper in die categorie.

Om te eindigen nog een leuk weetje, hier bij ons in de streek staan cuberdons beter bekend als “toepeneuzekes”.  Schitterend woord, niet ? Dat klinkt zo schattig, zo zacht, zo klein en fijn :-).

BEREIDING (voor 4 glaasjes) :

Breng 500 ml volle room aan de kook.

Doe er 10 cuberdons bij en laat deze al roerend smelten.  Dit gaat vlot en je hoeft zeker niet te zeven achteraf, ze smelten mooi volledig weg.

Meng ondertussen 1 zakje – 2 gr agar agar met een beetje water (of laat 3 gelatine blaadjes weken in koud water) en voeg dit toe aan het warme mengsel.

Laat al roerend nog een 2 minuten zachtjes pruttelen.

Verdeel het mengsel over 4 glaasjes en laat het opstijven in de koelkast.  Het was de eerste keer dat ik agar agar gebruikte en ik was verbaasd over de snelheid waarmee het mengsel stijf werd.  Ik had de indruk dat het sneller ging dan met gelatine, want na een 2 uurtjes was de panna cotta klaar.

Snij voor het presenteren 4 cuberdons doormidden en versier er de glaasjes mee.

Wat heb je nodig :

  • 500 ml volle room
  • 14 cuberdons
  • 1 zakje – 2 gr agar agar

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *