dip van Borlotti bonen

Brood, ik eet het nog zelden. Niet dat ik het niet graag eet, helemaal niet, een stukje brood kan heerlijk zijn maar er zijn zoveel lekkere alternatieven dat ik veel liever afwissel, dat ik liever eens allerlei andere dingen test en probeer.

Ik vind ook dat als je minder brood eet, dus niet meer dagelijks, dat het dan nog eens zo lekker smaakt als je het dan toch eens eet. Zo zal ik zeker geen nee zeggen tegen brood als we ergens gaan eten. Vooral niet als het vers, zelf gebakken brood is. Die geur alleen al !

Maar dus over naar de één van de alternatieven voor lunch. Een cracker met een huis gemaakte dip heerlijk vind ik heerlijk. De bekendste dip is waarschijnlijk wel hummus maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden.

Deze week maakte ik een dip van borlottibonen. Ik baseerde me hiervoor op een recept van Libelle Lekker maar in plaats van witte bonen gebruikte ik borlottibonen … omdat die nu eenmaal in mijn voorraadkast stonden 😉 ! Ik voegde nog een extra beetje pit toe met gerookt paprikapoeder. Tja, ik ben daaraan verslaafd, ik geef het toe, ik zou dat overal bij doen. Maar ’t is dan ook zoooo lekker. En die geur … hemels !

Deze dip is ook hemels ! Hij is echt super lekker en de geroosterde pijnboompitten zijn echt een top toevoeging.

Het was genieten van de lunch de afgelopen dagen.

BEREIDING (voor 3 x lunchen voor 1 persoon) :

Snij 1 limoen doormidden en leg beide helften met de snijkanten naar beneden in een hete grillpan. Rooster de limoen enkele minuten, tot hij lichtjes begint te kleuren. Haal de limoen uit de pan en laat een beetje afkoelen.

Pel 1 teentje knoflook (of 2 als het kleintjes zijn) en rasp deze fijn.

Giet 1 blik – 400 gr borlotti bonen af en spoel ze met koud water.

Mix kort de bonen samen met de look, 2 koffielepels komijnpoeder, 1,5 eetlepel tahin, 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder en een snuifje fleur de sel. Doe het sap van de gegrilde limoen en 2 eetlepels olijfolie bij het mengsel en mix verder tot een glad mengsel. Voeg indien nodig nog olijfolie toe.

Bak een dik handvol pijnboompitten in de pan zonder vetstof tot ze lichtjes kleuren. Laat ze afkoelen en voeg bij de dip.

Snij tenslotte een handvol platte peterselie fijn en meng deze ook onder de dip.

Wat heb je nodig :

  • 1 limoen
  • 1 teentje knoflook (of 2 als het kleintjes zijn)
  • 1 blik – 400 gr borlotti bonen
  • 2 koffielepels komijnpoeder
  • 1/2 eetlepel tahin
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • snuifje fleur de sel
  • olijfolie
  • handvol pijnboompitten
  • handvol platte peterselie

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.