fregola met waterkersdressing

Wat een heerlijke dag was de eerste dag van de herfst ! De zon scheen volop, de BBQ werd vanmiddag voor de (waarschijnlijk) laatste keer aangestoken, spinnen zaten te zonnen in hun web, vlinders vlogen nog ijverig rond in de tuin, bijtjes zoemden erop los op zoek naar de laatste lekkere bloemen … en de gepensioneerde buurman vond het de ideale middag om het gras af te rijden met veel lawaai !

Ik besloot dus om me even binnen op te sluiten en het recept uit te tikken van het heerlijke bijgerecht dat ik klaarmaakte bij de BBQ vanmiddag.

De laatste jaren maak ik eigenlijk nooit nog “gewoon” wortelen, tomaten, sla, … klaar voor bij de BBQ. Er zijn zoveel alternatieven die veel meer smaak geven. En die zeker niet voor meer voorbereidend werk zorgen.

Deze fregola met waterkersdressing is er zo eentje. Het is snel klaar en buiten de waterkers een beetje schoon maken is er niet echt werk aan.

De waterkers kwam trouwens uit eigen tuin, of beter gezegd, eigen vijver. Hij groeit daar enorm dus het was tijd om nog eens iets klaar te maken met waterkers. Ik wist dat er in het boek “Salade” van Janneke Philippi een recept stond voor waterkersdressing en er lag nog fregola in de voorraadkast. Het gerecht voor bij de BBQ was dus snel gekozen, onder het motto “koken met wat je hebt”.

Ik voorzag nog wat extra groenten in de vorm van dikkere schijfjes courgette, gemarineerd in olijfolie met gerookt paprikapoeder, fijn geraspte look en fleur de sel. Kort gebakken op de BBQ bleken deze ook zeer lekker.

Dit gerecht kan je ook gerust eten als lunch, met dan eventueel nog wat geroosterde pijnboompitten er bij.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Kook 175 gr fregola volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voor de dressing mix je 2 eetlepels mayonnaise met 1 eetlepel zure room, het sap van 1/2 limoen, 1/2 fijn gesneden sjalot en 2 handenvol waterkers. Maak deze zeker eerst schoon, verwijder stugge steeltjes en eventuele worteltjes. Kruid de dressing met wat zwarte peper en een snuifje fleur de sel.

Snij 1/2 sjalot zeer fijn. Bak deze kort in olijfolie met gezouten roomboter.

Voeg er een mespunt gerookt paprikapoeder aan toe en laat nog even bakken.

Doe er dan de gekookt fregola bij en laat een paar minuten bakken terwijl je regelmatig even omroert.

Haal de gebakken fregola van het vuur en meng er de waterkersdressing onder.

Werk af met waterkers. En als je zelf waterkers zou staan hebben, gebruik dan zeker ook de bloemetjes en de zaaddoosjes. Vooral deze laatste zijn pittige smaakbommetjes.

Wat heb je nodig :

  • 175 gr fregola
  • 1/2 sjalot
  • olijfolie
  • gezouten roomboter
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • waterkers (en eventueel de bloemetjes en zaaddoosjes)

en voor de dressing

  • 2 eetlepels mayonnaise
  • 1 eetlepel zure room
  • sap van 1/2 limoen
  • 1/2 sjalot
  • 2 handenvol waterkers
  • zwarte peper
  • fleur de sel

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.