home made brood

brood

Eén van de zaligste geuren vind ik persoonlijk de geur van vers gebakken brood.  Ik word daar echt gelukkig van.  Ik heb ooit nog weekendwerk gedaan als kassierster in de Delhaize.  Soms was daar werken tot 8 u ’s avonds bij.  Tegen het einde van die shift begon de honger dan te komen, begon de maag te knorren.  Als er op zo’n moment dan iemand aan mijn kassa passeerde met een stokbrood dat pas gebakken was, dat nog warm was … Oh, ik zou het zo afgepakt hebben 😉 !

Sinds ik een 3-tal jaren geleden één van mijn beste investeringen ooit deed (de aankoop van een Kenwood keukenrobot) bak ik zelf brood.  Enkel nog in geval van nood komt er een brood van de bakker hier in huis.

Zelf brood bakken is ook helemaal niet moeilijk, vooral niet als het kneedwerk uit handen kan gegeven worden (en indien niet, wel dan ga je na een tijdje prachtig gespierde armen hebben ;-)).  Het duurt wel ongeveer 2 uur voor het klaar is, maar gedurende de ganse tijd kan je andere dingen doen, je hoeft daar niet bij te blijven.

Ik gebruik altijd 2 verschillende soorten bloem, die ik dan half om half meng.  Momenteel gebruik ik een combinatie van bloem voor volkorenbrood en bloem voor licht meergranenbrood.  Een constante is wel dat het altijd om bloem gaat voor een bepaald type van grof brood.  Ik zal nooit wit brood maken, dat is absoluut mijn ding niet.

bloem voor brood

BEREIDING (voor 2 broden) :

Doe 1 kg – 2 soorten bloem (bv 500 gr voor volkorenbrood en 500 gr voor licht meergranenbrood) in de mengkom van de keukenrobot.

Hierbij doe je 15 gr zout, 65 gr roomboter op kamertemperatuur, 2 zakjes – 7 gr instant gist en 4 à 5 eetlepels zaden (bv lijnzaad, 6-granen mengeling, zonnebloempitten, …).

Giet er tenslotte 500 ml vloeistof bij.  Ik gebruik altijd een mengeling van 200 ml bruiswater en 300 ml gewoon, lauw water.

Laat dit deeg kneden gedurende zo’n 10 minuten door de keukenrobot (zet hem op stand 2 of 3).

Ondertussen laat je de oven ook al verwarmen op 40 °.

Na het kneden leg je een keukenhanddoek over de mengkom en zet je ze in de oven gedurende 30 minuten om te rijzen.

Breek dan het deeg in 2 gelijke stukken en kneed het nog even goed.  Vorm er 2 broden van en leg deze in broodvormen.

Zet deze vormen, terug afgedekt, gedurende 20 minuten in de oven.

Hierna neem je de broden uit de oven en laat je hem verwarmen tot 200 °.

Bak de broden dan gedurende 32 minuten.

Haal ze direct daarna uit de broodvormen om af te koelen.  Leg ze zo op de broodvormen dat de onderkant vrij ligt (anders wordt deze te zacht door de warmte).

Wat heb je nodig :

 • 1 kg bloem (mengeling van 2 soorten)
 • 15 gr zout
 • 65 gr roomboter
 • 2 zakjes – 7 gr instant gist
 • 200 ml bruiswater
 • 300 ml lauw water
 • 4 à 5 eetlepels zaden (bv lijnzaad, 6-granen mengeling, pompoenpitten, …)

SMAKELIJK 🙂 !

 

4 gedachten over “home made brood

 1. Ik zou dolgraag zelf mijn brood maken. Al een paar pogingen heb ik gedaan, maar tot nu toe nog geen blijvend succes. Maar als ik dit lees denk ik toch weer dat het me ooit moet gaan lukken…

  1. Hallo Anita, ik zou toch nog eens proberen. Het is zo lekker, zelf gemaakt brood. Alleen al voor de geur in huis zou ik het doen :-). En eigenlijk als je een keukenrobot hebt die het kneedwerk voor je kan doen, stelt het niet zoveel voor. Toch niet met dit basisrecept. Succes als je het nog eens gaat proberen !

 2. ik bak ook al lange tijd mijn eigen brood…het beste wat er is.
  dit ziet er wel heel lekker uit
  waar haal jij jouw bloem voor het brood bakken?

  1. Ja, dan moet je geen brood van de bakker meer hebben hé ? Dat lijkt dan zo precies gebakken lucht. Ik ga wel eens beginnen experimenteren met andere soorten brood, nu hou ik me steeds aan hetzelfde recept. Vorig jaar op de Boekenbeurs heb ik een interessant boek over brood gezien maar niet gekocht. Ik heb dat sindsdien nergens meer gezien :-(. Volgende week gaan we terug en ik hoop dat het er terug te krijgen is.
   Ik koop bloem van Cook&Bake, hier bij een winkel in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.