pastinaak – basilicum kroketjes

Binnen 2 weken heb ik iets te vieren … mijn verjaardag  🙂 !

Omdat het toch een beetje speciaal is (45, maar sssstttt niet rond vertellen dat ik al zo oud word) besloot ik afgelopen vrijdag een nieuw kleedje te gaan kopen om te dragen bij het etentje voor die verjaardag.

Na 2 winkels en evenveel pasbeurten was het resultaat echter alleen een lichtjes gefrustreerd iemand omdat alle mooie kleedjes opeens niet meer mooi waren bij het dragen.  Wat trouwens niet aan die kleedjes lag maar aan mijn te ronde rondingen ! Ik had (weeral) een maatje groter kunnen gaan maar dat vertik ik.  Ergens moet ik een grens trekken en dat is nu, bij maat 44.

Ik weet het, ik heb enkel mezelf iets te verwijten.  Ik beweeg gewoon té weinig.  Een ganse dag bureauwerk en ’s avonds buiten het koken en afwassen ook geen beweging.  En graag en veel eten … Tja, dat wreekt zich ooit ergens hé …

Om mezelf dus wat op te beuren ging ik de boekenwinkel binnen.  Als er nu 1 winkel is waar ik tot rust kom en gelukkig word, dan is het wel de boekenwinkel.

En ja, ook nu verdreef het al snel mijn frustraties.  Want wat zag ik liggen ? Het nieuwe boek van Janneke Philippi “Stoven, bij Janneke thuis”.  Ik dacht van gewoon gauw even te kijken naar de zonder twijfel prachtige foto’s en lekkere recepten om mij wat op te beuren.  Het was echter liefde op het eerste zicht ! Ik zag zoveel lekkers, zoveel inspirerends dat ik voor ik het goed en wel besefte aan de kassa stond waar ik de vraag “is het voor eigen gebruik” met een smile tot achter mijn oren beantwoordde met “JA”.

Nu, 2 dagen later, is het eerste gerecht uit dit boek al gemaakt.  Het is geen stoofpotje (wat je misschien, waarschijnlijk verwacht na het lezen van de titel van het boek) maar één van de bijgerechten.

Deze kroketjes vragen een beetje voorbereiding maar ze zijn zoooooooo lekker ! Ik heb het recept uit het boek voor 4 personen gevolgd en we hebben alles met ons 2 opgegeten ! Ja, ik weet het, dit gaat niet helpen bij die te ronde lijn maar dat was op het moment van het verorberen van deze kroketjes het laatste van mijn gedachten !

Als de rest van het boek hetzelfde resultaat oplevert, dan gaat er hier nog veel genoten worden !

BEREIDING (voor 8 grotere kroketjes) :

Schil een 300 gr aardappelen en een 300 gr pastinaak.  Snij alles in stukken.

Kook deze samen in 300 ml volle melk en 200 ml volle room gedurende een 15 minuten.

Ondertussen splits je 2 eieren en hak je een dik handvol basilicumblaadjes fijn.

Giet de aardappelen / pastinaak af en stamp ze met zo’n 25 gr roomboter tot een smeuïge puree.

Meng er dan de eidooiers en de fijn gesneden basilicum onder.

Kruid met wat peper en zout.

Laat dit mengsel goed afkoelen en stevig worden.  Ik heb het een uurtje in de diepvries gestoken.

Maak ondertussen al 3 borden klaar : eentje met 4 eetlepels bloem, eentje met het losgeklopt eiwit en eentje met 50 gr panko.  In het originele recept wordt er paneermeel gebruikt maar ik ben fan van panko.  Dat geeft echt subliem lekkere, krokante buitenlaagjes.

Maak van de koude puree dan 8 grotere kroketjes.

Haal deze eerst door de bloem, dan door het eiwit en tenslotte door de panko.

Frituur ze op 180 ° gedurende zo’n 3 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn.

Wanneer je ze niet direct gaat frituren kan je ze best in de diepvries bewaren.  Zo blijven ze stevig.

Ik serveerde deze met een varkenshaasje.

Wat heb je nodig :

  • 300 gr aardappelen
  • 300 gr pastinaak
  • 300 ml volle melk
  • 200 ml volle room
  • 2 eieren
  • dik handvol basilicumblaadjes
  • 25 gr roomboter
  • peper
  • zout
  • 4 eetlepels bloem
  • 50 gr panko

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.