cacao fudge cake zonder bloem

cacaofudge-cake-zonder-bloem

Ik heb een nieuwe oven.  Een oven waar je toch even voor moet studeren.  Een oven die zo slim is dat hij mij zelfs kan zeggen hoe ik moet koken ! In vergelijking met mijn vorige oven, die nooit ook maar iets tegen mij gezegd heeft, dus een serieuze stap vooruit in de evolutie ;-).

Gisteren deed ik een eerste test.  Ik bak steeds zelf mijn brood dus het was toch wel belangrijk dat dit snel zou lukken met de nieuwe oven.  Eens je immers zelf brood bakt, smaakt brood van de bakker toch niet meer zo goed.  De handleiding werd dus van voor naar achter en terug uitgeplozen, op zoek naar de beste methode om brood te bakken.  Ik ontdekte dat er zelfs een programma is , speciaal om brood te laten rijzen.  Met een licht stressgevoel (sommige mensen zouden het gebruik van het woord “licht” tegenspreken, al heb ik geen flauw idee waarom … hmm) begon ik dus gisteren aan mijn allereerste nieuwe-oven-ervaring.  Om eerlijk te zijn, ik had er niet echt veel vertrouwen in.  Ik ken mezelf met nieuwe toestellen, dat loopt zelden of nooit van een leien dakje.

Maar de wonderen zijn blijkbaar effectief de wereld nog niet uit want er kwamen 2 schitterende broden tevoorschijn uit de oven !

Resultaat : een gelukkige Peggy, die vanmorgen vroeg al een cake in de oven schoof ! Ah ja, ik moest niet alleen controleren dat hij brood kan bakken, ik moest zeker en vast ook controleren of hij goed cake / taart kan bakken.

Om het wat extra moeilijkheidsgraad te geven, koos ik voor een cake die ik nog nooit eerder had gemaakt.  Alhoewel ja, die moeilijkheidsgraad viel zeer goed mee aangezien het om een recept van Donna Hay gaat.  En moeilijk en Donna Hay, dat gaat niet samen.

Het recept komt uit haar laatste boek, Life In Balance.  Ik heb me zelfs tamelijk braaf aan het recept gehouden, enkel de hoeveelheid suiker werd verlaagd van 220 gr naar 125 gr.  Dit maakt de cake iets minder zoet maar dat vind ik persoonlijk een pluspunt.  Niet dat ik niet van zoet hou, maar sinds ik systematisch in alle recepten de hoeveelheid suiker verlaag, hou ik niet meer zo van echt zoete dingen, voelt het al snel te zoet aan voor mij.

Deze cake is super simpel te maken, en hij is snel klaar.  Bovendien zit de smaak echt heel goed, hij is ook zo lichtjes smeuïg.  Dus, waar wacht je nog op om deze ook eens te maken ?

cacaopoeder

BEREIDING (voor 10 à 12 stuks) :

Doe 200 gr ongezouten roomboter samen met 75 gr rauw cacaopoeder in een pot.

Zet deze op een zeer zacht vuurtje, laat smelten en roer tot een glad mengsel.

Ondertussen klop je 6 eieren, 75 gr kokosbloesemsuiker en 50 gr rietsuiker goed op.

Voeg hier 125 gr amandelmeel en een snuifje fleur de sel aan toe en meng goed tot een gladde massa.

Tenslotte voeg je het cacaomengsel toe, dat je er voorzichtig door mengt met een spatel.

Doe dit beslag in een ronde bakvorm (gebruik best een springvorm waarvan de bodem bekleed is met bakpapier en de wanden lichtjes ingewreven met boter) en bak gedurende 35 minuten in een voorverwarmde oven van 160 °.

Laat dan de cake afkoelen in de vorm en verdeel er tenslotte wat cacaopoeder over.

Wat heb je nodig :

 • 200 gr ongezouten roomboter
 • 75 gr rauw cacaopoeder + extra om af te werken
 • 6 eieren
 • 75 gr kokosbloesemsuiker
 • 50 gr rietsuiker
 • snuifje fleur de sel
 • 125 gr amandelmeel

SMAKELIJK 🙂 !

4 gedachten over “cacao fudge cake zonder bloem

  1. Bij mij is het ook deels uit noodzaak. Er zijn de afgelopen jaren iets teveel kilo’s bijgekomen. Suiker laten kan ik echter niet (geen karakter voor, ik geef dat eerlijk toe), dus probeer ik het zo al wat te doen, door overal minder suiker in te doen.
   En nu ga ik genieten van nog een stukje ;-).

 1. Fijn dat je oven het doet! Dit recept klinkt lekker, alleen zou ik me aan de door Donna Hay aanbevolen hoeveelheid suiker houden. IK ben namelijk best wel een zoetekauw en niet zo dol op de pure cacaosmaak.

  1. Ja, je kan natuurlijk meer suiker gebruiken, dat hangt af van je persoonlijke smaak. Ik hou wel van echt donkere, pure chocolade, met een hoog cacaogehalte. Ik heb dus geen problemen met minder suiker te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.