chocolade – pompoen taart

Kan er iemand eens even in mijn arm komen knijpen ? Gewoon, om zeker te zijn dat ik momenteel niet in een droom zit …

Ik heb namelijk net een ongelooflijk compliment gekregen op Instagram.  Mijn dag kan niet meer stuk ! Wat zeg ik, héél mijn weekend kan niet meer stuk !

Het zit zo … Daarnet had ik de foto hierboven gedeeld op Instagram.  Aangezien het een recept is van Janneke Philippi, had ik haar vermeld.  Kort daarna kwam er reactie van haar man, én fotograaf, Serge Philippi.  Hierdoor zag ik dat hij een aparte Instagram account heeft.  Ik ging even een kijkje nemen en ik liet ook een kort berichtje achter.  Ik zei dat ik zijn foto’s fantastisch vind en dat ik een grote fan ben van zijn werk.  Ik begon hem ook te volgen aangezien ik graag inspiratie opdoe voor mijn eigen food fotografie.

En toen, toen kreeg ik een berichtje terug … Ik citeer even, fier als een gieter …

“Jouw foto’s doen ons anders ook watertanden” !!!!!!!!!!!

Een fotograaf van dat niveau, met zulke prachtige food fotografie die dat tegen mij zegt, tja dat kan toch niet anders dan dat ik nu aan ’t dromen ben ? Niet ? Ja toch ?

Ik ga gauw even terug op Instagram kijken of het er nog staat 😉 …

Het staat er nog 🙂 !

Voor wie Janneke Philippi niet kent, zij maakt samen met haar man prachtige kookboeken.  Haar recepten zijn super en zijn bijbehorende foto’s doen je echt “goesting” krijgen.  Ik ben al een paar jaar grote fan, een aantal van haar boeken vullen mijn kookboekenkast.  Dus ja, als zo iemand je dan een compliment geeft, tja, dan zweef je even.

Maar goed, het belangrijkste dat ik wil vertellen is eigenlijk dat ik dus een taart maakte naar een recept van Janneke Philippi.  Een chocolade – pompoen taart om duimen en vingers bij af te likken.  Ongelooflijk lekker, smeuïg, luchtig en zo eenvoudig te maken dat het bijna niet te geloven is dat het zo’n resultaat geeft.

Chocolade en pompoen zijn eigenlijk echt wel een match made in heaven.  Je denkt misschien “mmm, rare combinatie” maar nee dat is het absoluut niet.  Probeer het maar eens, je zal het je niet betreuren.

BEREIDING (voor 1 taart voor 6 à 8 personen) :

Kook (een 10 à 12 minuten) of stoom (5 minuten) 225 gr pompoenblokjes goed gaar.

Smelt 125 gr roomboter (ongezouten) in een pannetje, samen met 125 gr pure chocolade (neem bij voorkeur chocolade van 70 %) op een zacht vuur.  Roer dit goed door elkaar tot een glad mengsel.  Neem dan het pannetje van het vuur.

Roer er 100 gr rietsuiker door en laat een paar minuten afkoelen.  In het originele recept wordt er 150 gr suiker gebruikt maar ik probeer suiker toch een beetje te beperken dus ik heb 50 gr minder genomen.  Dit maakt voor mij de taart zeker zoet genoeg maar als je écht zoet wil, kan je misschien best toch 150 gr nemen.

Pureer ondertussen de pompoen blokjes.

Doe dan 1 voor 1 3 losgeklopte eieren bij het boter / chocolade mengsel.

Meng er de pompoenpuree door en als laatste 50 gr gezeefde zelfrijzende bloem.

Doe dit in een beboterde springvorm van een 25 cm doorsnede.

Bak in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 30 à 35 minuten (tot een mes er droog uitkomt).

Wanneer je de taart uit de oven haalt, verdeel je er een goed handvol fijn gesneden pure chocolade over.  De brokjes chocolade zullen eerst smelten door de warmte van de taart en stijven daarna, bij het afkoelen, terug op.  Zo krijg je een beetje extra “beet”.

En extra chocolade, want chocolade is er nooit teveel ;-).

Wat heb je nodig :

  • 225 gr pompoen
  • 125 gr roomboter (ongezouten)
  • 125 gr pure chocolade (70 %) + extra voor de afwerking
  • 100 gr rietsuiker
  • 3 eieren
  • 50 gr zelfrijzende bloem

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.