gegratineerde pastinaak – rozemarijn risotto met 2 kazen

Minder vlees eten, het lijkt voor veel mensen een onoverkomelijk probleem. Want “wat eet je dan” …

Wel, dan eet je veel lekkere gerechten waarbij je vlees of vis absoluut niet mist.

Wij eten nu al een jaar of 4 veel minder vlees. Zo’n 5 dagen per week eten wij vegetarische gerechten. En als we dan toch vlees eten dan koop ik bio of bij een goede slager met respect voor zijn product. Ok, ik geef toe, dat is duurder maar ook zoveel lekkerder.

Wij hebben hier bewust voor gekozen omdat de vleesindustrie toch wel een enorme impact op de planeet heeft én ook enorm veel dierenleed veroorzaakt in het geval van de massaproductie waar het vetmesten niet snel genoeg kan gaan. Een paar dagen geleden zag ik hierover een documentaire. “Waar zijn we (en dan bedoel ik de mensheid in ’t algemeen) toch mee bezig”, dacht ik regelmatig …

Ik zeg nu niet dat iedereen plots vegetariër moet worden, ik ben dat zelf tenslotte ook niet. Maar als iedereen al wat minder vlees zou eten, als iedereen bewuster zou kiezen voor goed vlees, afkomstig van boeren met een hart voor hun dieren, dan zou dat toch al een enorm verschil kunnen maken, niet ?

Daarbij, er zijn zoveel heerlijke vegetarische recepten, het zou toch zonde zijn om die nooit eens te testen, te proeven ? Dit recept is er zo eentje. Ik zag het in het meest recente Delicious magazine en ik wist direct “dit moet ik maken”. Het is zelfs zo’n topper dat ik het in de afgelopen 2 weken al 2 keer heb gemaakt !

Ik heb enkele kleine wijzigingen in het recept gedaan, een kleine Peggy’s Pastime touch 😉 … een beetje gerookt paprikapoeder toegevoegd voor nog meer pit en parmezaan door de risotto gemengd en niet enkel erop voor het gratineren. Dit moet je dus niet doen maar toch … doe het maar !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 2 sjalotten fijn. Hak de blaadjes van 4 à 5 takjes rozemarijn fijn. Rasp 2 à 3 pastinaken (afhankelijk van de dikte) redelijk grof.

Bak in een mengeling van roomboter en olijfolie de sjalotten, de rozemarijn en een mespunt gerookt paprikapoeder op een niet te hoog vuur gedurende een minuutje. Gebruik zeker een redelijk diepe pan want de pastinaak en rijst komt hier nog bij.

Voeg dan de geraspte pastinaak toe en meng goed. Bak dit nog een 5 minuten.

Voeg 150 gr risottorijst toe en bak tot de rijst glazig is.

Giet er 125 ml witte wijn bij en laat de rijst de wijn opnemen.

Voeg er 500 ml groentebouillon aan toe en roer alles even goed door elkaar. Zet een deksel op de pan en laat 14 minuten (of 1 minuut minder dan aangegeven op de verpakking van de risottorijst) op een tamelijk zacht vuur koken.

Laat ondertussen de grill van de oven al opwarmen tot 220 °.

Haal het deksel van de pan en laat nog even koken zodat de nog eventueel resterende bouillon bijna volledig verdampt is.

Zet het vuur laag en roer 100 gr vers geraspte parmezaan en 25 gr gezouten roomboter door de risotto.

Doe de risotto in een ovenschotel en verdeel er een 125 gr gorgonzola dolce over en nog een beetje geraspte parmezaan.

Zet dit onder de grill gedurende een 5 à 10 minuten, tot de kaas is gesmolten en een mooi gekleurd korstje vormt.

Wat heb je nodig :

 • 2 sjalotten
 • 4 à 5 takjes rozemarijn
 • 2 à 3 pastinaken
 • (gezouten) roomboter
 • olijfolie
 • mespunt gerookt paprikapoeder
 • 150 gr risottorijst
 • 125 ml witte wijn
 • 500 ml groentenbouillon
 • 100 gr parmezaan + extra voor het korstje
 • 125 gr gorgonzola dolce

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.