hazelnootcake zonder bloem

Ik deelde kort geleden een recept voor homemade hazelnootsiroop.

Bij het maken van die siroop blijft er een soort van pulp over van 250 gr zeer fijn gehakte hazelnoten. Omdat er met die hazelnoten eigenlijk niets mis is en het dus zonde zou zijn om ze weg te smijten ging ik op zoek naar een recept waarbij ik ze zou kunnen gebruiken.

Ik vond een recept voor een hazelnootcake, uit een boek genaamd “De Joodse keuken” van Claudia Roden. Het was een zeer eenvoudig recept, met heel weinig ingrediënten. Wat mij het meest verraste was dat er geen bloem werd gebruikt, enkel eieren, gemalen hazelnoten en suiker.

Bij zo’n recepten ben ik altijd benieuwd, en ja, ook een beetje sceptisch. Hoe kan je nu enkel van die ingrediënten een cake maken ? Ik besloot wel om het eens te testen, ik wilde absoluut weten of dat kon, maar ik ging er eigenlijk een beetje van uit dat het niet zou lukken en mijn hazelnoten uiteindelijk toch in de vuilnisbak zouden belanden.

Maar mijn gevoel bleek verkeerd te zijn. Er kwam wel degelijk een cake uit de oven, een lekker smeuïge zelfs met een heerlijke smaak.

Ik deed wel een kleine aanpassing door een kopje koffie (espresso) toe te voegen en door het deel suiker stevig te verminderen. Oorspronkelijk werd er 200 gr suiker gebruikt. Sowieso halveer ik altijd het deel suiker en nu zeker, nu ik hazelnoten ging toevoegen die al met serieus wat suiker waren bewerkt. Ik gebruikte dus nu zelfs nog minder dan de helft van de suiker uit het recept. Het bleek een goede beslissing, anders zou de cake veel te zoet zijn geweest, voor mijn smaak. Hou je dus wel van een zeer zoete cake, laat je dan vooral gaan en pas de suiker niet aan.

BEREIDING (voor 1 cake voor 6 personen) :

Klop 6 eigelen (als het echt grote eieren zijn gebruik je er 5 of zelfs maar 4) tot een bleke massa met 75 gr rietsuiker.

Meng er 2 koffielepels vanille extract en een espresso kopje koffie door.

Verdeel de pulp van hazelnoten (uit het siroop recept) er goed onder. Indien je nu geen hazelnootsiroop hebt gemaakt dan vermaal je nu gewoon 250 gr hazelnoten tot poeder, dat je gebruikt als alternatief.

Klop de eiwitten tot stevig schuim en spatel ze voorzichtig onder de rest van het mengsel.

Beleg de bodem van een springvorm (met een doorsnede van een 24 cm) met bakpapier en beboter de zijkanten.

Giet het beslag in de springvorm en plaats een 40 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °.

Let op, meng alles nog even goed door elkaar net voor je het beslag in de springvorm giet ! De pulp van hazelnoten heeft de neiging om naar de bodem te zakken als het mengsel even staat.

Wanneer de cake uit de oven komt, versier je de randen met stukjes pure chocolade en grof gehakte hazelnoten.

Wat heb je nodig :

  • 6 eieren (eigeel en eiwit gescheiden) – zie ook recept voor aantal
  • 75 gr rietsuiker
  • 2 koffielepels vanille extract
  • 1 espresso kopje koffie
  • pulp van hazelnoten (zie inleidende uitleg) of 250 gr hazelnoten tot poeder vermalen
  • roomboter
  • een handje grof gehakte hazelnoten
  • stukjes pure chocolade naar smaak

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.