Hof Van Cleve – Kruishoutem

Een avond ergens in mei 2010 …

We gaan voor de allereerste keer eten bij een sterrenrestaurant, samen met een koppel vrienden.

Het gekozen restaurant is Hof van Cleve, van Peter Goossens, in Kruishoutem. De reden dat we dit gekozen hebben, is eigenlijk heel simpel. De man van het bevriende koppel zei al jaren dat hij daar eens wilde gaan eten, dat hij wilde weten wat dat nu eigenlijk was, of dat wel echt zo speciaal was als werd gezegd. Dus toen hij dat jaar 40 jaar werd, gaven we hem een cadeaubon van Hof van Cleve. We dachten, zo moet hij toch al een klein beetje minder betalen 😉 ! Hij vond echter dat we mee moesten gaan, dat we samen moesten gaan vieren. Omdat we ergens ook wel héél nieuwsgierig waren naar wat nu juist eten in een sterrenrestaurant voor ervaring is, besloten we dus mee te gaan.

Gelukkig gaven we de bon in februari, zo hadden we nog even tijd om te sparen ;-). En om geschikte, stijlvolle kledij te vinden … Tja, ik dacht dat je voor zulke restaurants super deftig en sjiek moet gekleed zijn. Stefan wilde geen das kopen, die hij toch nooit meer zou dragen, en dat joeg mij toch een beetje schrik aan. Ik zag ons al de toegang geweigerd worden …

Er was ook wel wat schrik voor de sfeer, zou dat niet te stijf zijn voor ons, zouden we ons wel op ons gemak voelen ?

De dag zelf stak ik voor we vertrokken nog gauw enkele koekjes in mijn handtas. Gewoon, voor ’t geval we met honger zouden buiten komen. Want ja, je hoort zo van die verhalen over mensen die na afloop aan de eerste de beste frituur moeten stoppen om de honger te stillen.

Enkele uren later bleek alles wat we gedacht hadden, compleet verkeerd te zijn.

Die kledij ? Tja, natuurlijk zorg je dat je een beetje netjes voor de dag komt, maar je hoeft niet te gaan shoppen in de duurste winkels. Er zaten zelfs gasten in jeans !

De sfeer ? Die was gewoonweg top ! Niets stijf gedoe, gewoon een losse en gemoedelijke sfeer, vriendelijke mensen. We zaten er echt op ons gemak.

De honger ? Ik heb op het einde van de maaltijd mijn broek moeten openzetten, zegt dat genoeg ?

Dit etentje bleek uiteindelijk een geweldige ervaring te zijn, eentje waar we nog zeer lang van hebben nagenoten. Het was zelfs zo’n geweldige ervaring dat we afgelopen vrijdag, voor de 3de keer, op dus een goede 9 jaar tijd, terug zijn gaan eten in Hof van Cleve !

Stefan viert immers maandag zijn 45ste verjaardag én we wonen dan ook 20 jaar samen. Tja, als je dat nog niet in stijl mag vieren ;-).

Het eten was weeral top, de presentatie deed me in een vingerknip het water in de mond krijgen, de ontvangst en bediening was super vriendelijk en informeel. De chef zelf kwam een ontspannen babbeltje doen aan tafel en ook met de gastvrouw hebben we een leuke babbel gehad.

Om jullie een idee te geven van de sfeer, in een restaurant waar het er stijf aan toe zou gaan, daar zou Balou de beer toch niet aan de muur hangen ?

Nee, het was nu ook weer zeker niet de laatste keer dat we daar gaan eten zijn.

Maar jullie zijn waarschijnlijk nieuwsgierig naar wat foto’s …

Dit waren de hapjes …

langoustine – gevogelte – groene kruiden
roggevleugel – gremolata – cottage
maatje – komkommer – watermeloen
holstein – aubergine – groene curry
zalm – fregola – olijf

Toch al meer dan de moeite voor hapjes, niet ?

En toen was het tijd om aan de menu te beginnen …

tomaat – noordzeekrab – avocado – basilicum
dit hoorde bij het bovenstaande gerecht
koningskrab – courgette – bouillabaisse
kabeljauw – prei – grijze garnaal – wulk
langoustine – miso – eekhoorntjesbrood
jonge duif Anjou – artisjok – olijf – yoghurt
dit hoorde bij het bovenstaande gerecht, een krokant boutje
wijnperzik – verbena – rozenbottel – jasmijnrijst
chocolade 75 % – amandel – abrikoos – timut peper

En dan, dan sluit je af met een tasje koffie of thee. En bij koffie of thee hoort nog iets, toch ? Een hele kar vol lekkernijen bijvoorbeeld ! Van keuzestress gesproken …

Waar we uiteindelijk voor kozen ?

Het meest bescheiden bordje is natuurlijk van mij ;-).

En last but not least, deze mag ik zeker niet vergeten vermelden, de ON-GE-LOOF-LIJK lekkere smoutebollen ! Echt waar, de hemel op aarde qua eten ! Als ze die hier tijdens de kermis zouden verkopen, ik stond elke dag aan dat kraampje !

Aangezien we beide niet echt gewend zijn om redelijke hoeveelheden wijn te drinken, kiezen we nooit voor een menu met aangepaste wijnen. Dat is dan gewoon te veel, we willen ten volle genieten van het eten en in ons geval kan dat dan niet meer. Maar … hier moet je je dan niet tevreden stellen met water, nee, dan kan je kiezen voor aangepaste sappen. Een absolute aanrader, echt waar ! Dit zijn een paar voorbeelden :

Buiten dit alles was er dan bij de maaltijd nog een enorme keuze aan huisgemaakt brood, allemaal op basis van zuurdesem en allemaal enorm lekker. Ik vergat gewoon een foto te nemen van de broodkar, zo erg was ik al bezig met me te verheugen op een hap van dat brood !

Wij zijn dus fan, van de chef, van de gastvrouw, van hun medewerkers en natuurlijk van het heerlijke eten ! We zijn al terug aan het sparen voor de volgende keer 🙂 !

Hof van Cleve – Kruishoutem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.