limoen – gember madeleines

limoen-gember-madeleines

Wie jarig is trakteert … op zalig lekkere madeleines.  ’t Is te zeggen, op een recept voor zalig lekkere madeleines.  Tja, ik kan jullie helaas toch niet allemaal een pakketje madeleines bezorgen hé ;-).

Mijn blog, mijn “kindje” was vorige week zondag jarig.  Peggy’s Pastime werd 3 jaar oud.  Ik kan het soms zelf niet geloven dat het al 3 jaar geleden is dat ik in een opwelling besloot om een blog te beginnen.  Vrienden of collega’s vroegen al eens naar een recept en ik dacht dat het wel handig zou zijn om deze te verzamelen in een blog.  Op dat moment verwachtte ik absoluut niet dat ik, dankzij mijn blog, een heel andere kookstijl zou ontwikkelen, dat ik zo zou veranderen op het gebied van eten.  Ik ben veel meer met eten en voeding bezig, ik kook met andere (ook al eens specialere) ingrediënten, ik eet veel meer vegetarisch, ik ben verslaafd geworden aan kookboeken en ik ben steeds op zoek naar toffe culinaire adresjes (restaurants maar ook winkels en dergelijke).

Door mijn blog heb ik ook ontdekt dat ik foodfotografie heel leuk vind.  Ik probeer ook wat mijn eigen stijl te ontwikkelen.  Ik hou van pure foto’s, zonder veel tralala, zonder een hoop accessoires die de aandacht afleiden van het gerecht, foto’s waarbij het gerecht echt centraal staat.  Eigenlijk is het stiekem mijn grote droom om beroepsmatig iets te doen met foodfotografie.  Zo eens mogen meewerken aan een kookboek of zo …

Ok, genoeg gedroomd, over naar het belangrijkste ! De eerder vernoemde zalig lekkere madeleines, met limoen en gember.  Als ik het mij goed herinner heb ik het basisrecept ooit uit een boek van Piet Huysentruyt gehaald maar ik ben niet meer zeker (ik moet bekennen dat ik al die boeken heb weg gedaan).  Dit recept is mijn eigen variatie op zijn basisrecept.  Ik hou van de combinatie limoen en gember en dacht dat die ook wel zou passen bij madeleines.  En inderdaad, het zijn toppertjes (al zeg ik het zelf, in alle bescheidenheid).  Ze zijn lekker smeuïg en zitten vol smaak.  Eénmaal je deze hebt gemaakt moet je nooit nog madeleines uit de supermarkt hebben.

Het leukste is nog dat ze ook gemakkelijk te maken zijn.  Je moet enkel zorgen dat je de juiste bakvorm in huis hebt.  Het beslag maken is 2 keer niets.  Het bakken zelf neemt zo’n 10 minuten in beslag.  Daar kan je het nu toch écht niet voor laten hé ?

roomboter

BEREIDING (voor zo’n 15 madeleines) :

Doe 3 eieren in een kom en klop ze los.  Voeg er 150 gr patisseriebloem, 100 gr rietsuiker en 2 gr bakpoeder aan toe.  Klop dit tot een glad mengsel.

Doe er dan 150 gr roomboter (op kamertemperatuur) bij en klop verder tot het opnieuw een glad mengsel is.

Dan voeg je de rasp van 1 limoen, het sap van 1/2 limoen en een paar cm geraspte gember er bij en meng je alles nog even goed door elkaar.

Vet de bakvorm lichtjes in met wat roomboter en vul dan de vormpjes tot ze ongeveer volledig gevuld zijn.  Dit hoeft niet super netjes glad gestreken te worden, tijdens het bakken nemen de madeleines sowieso hun specifieke vorm aan.

Zet in een voorverwarmde oven van 210 ° (geen hete lucht) gedurende 5 minuten.  Verlaag dan de temperatuur naar 180 ° en bak nogmaals 5 minuten.

Laat de madeleines even afkoelen in de bakvorm.

De hoeveelheid hangt natuurlijk af van je bakvorm.  Bij degene die ik heb zijn de madeleines zo’n 7 cm, dus redelijk groot.  Er bestaan echter ook bakvormen voor kleinere madeleines.

Wat heb je nodig :

  • 3 eieren
  • 150 gr patisseriebloem
  • 100 gr rietsuiker
  • 2 gr bakpoeder
  • 150 gr roomboter
  • rasp van 1 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • verse gember

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.