paksoi salade, honing – mosterdkip en kokosdressing

Afgelopen week kocht ik het boek “Gelukseten, het verband tussen goed eten en een goed humeur”. Het gaat over wat eten met je lichaam doet, maar ook met je hersenen.

Ik heb het enkel in de boekhandel nog maar even doorbladerd en kort stukjes gelezen, maar op het eerste zicht ziet het er zeer interessant uit. Het staat bomvol info en tips over eten, over de reacties van ons lichaam op eten. Alle info wordt aangevuld met enkele recepten voor eten dat, zoals de auteurs zelf zeggen, lekker en gezond is, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je ziel … “gelukseten” dus.

Na het schrijven van dit stukje ga ik mij dus terugtrekken in de zetel met dit boek en hopelijk veel bijleren ;-).

Sowieso geloof ik er zeker al in dat je van eten gelukkig kan worden.

Neem nu deze salade, die heeft gisteren heel mijn dag opgefleurd 😉 ! Het weer liet zich even niet van zijn beste kant zien, de zon was verdwenen, de regen viel geregeld met bakken uit de hemel, de lucht was grijs en grauw, de temperatuur lag zo’n 10 graden lager dan de dagen voordien, … Op zo’n dag kan wat ik eet een immens verschil maken voor mij en mijn gemoed.

En ook al is dat misschien niet direct weer dat je associeert met een salade, toch koos ik er voor om deze gisteren te maken. Ik zat er mij immers al enkele dagen op te verheugen en ik kon echt niet meer wachten. Daarbij, een salade eten kon misschien terug een beetje een zomers gevoel oproepen dacht ik.

Het recept komt uit het boek “Salade” van Janneke Philippi. Wie mij al even volgt zal haar naam wel herkennen, zij is één van mijn grote inspiratiebronnen. Samen met haar man maakt ze prachtige kookboeken voor overheerlijke recepten. Neem zeker eens een kijkje op haar website als je haar nog niet kent.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Begin met het voorbereiden van de kip en de noten.

Snij 2 kipfilets in blokjes / reepjes. Maak een marinade van het sap van 1,5 limoen, 1 zeer fijn gesneden teentje knoflook, 1 eetlepel pittige mosterd, 2 eetlepels vloeibare honing, 1 eetlepel kokosbloesemsuiker en 2 eetlepels zonnebloemolie. Leg de kip samen met de marinade in een kom en zorg dat de kip zeker goed omringt is met de marinade. Zet dit minstens 1 uur, maar liefst nog langer, afgedekt in de koelkast.

Verwarm 1,5 eetlepel vloeibare honing met 1,5 eetlepel kokosbloesemsuiker. Leg bakpapier op een bakplaat en leg hierop 75 gr pecannoten die je bedekt met het honing – suikermengsel (zorg dat alle noten goed bedekt zijn en leg de noten allemaal apart). Strooi nog een beetje fleur de sel over de noten. Rooster ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °. Hou ze wel goed in ’t oog zodat ze zeker niet verbranden ! Haal de noten na die 5 minuten uit de oven en laat afkoelen op het bakpapier.

Vlak voor het serveren snij je de stelen en het blad van 1 paksoi in reepjes. Hou eventueel enkele volledige blaadjes over voor de presentatie. Snij ook 1 sjalot zeer fijn.

Bak de kip tot ze mooi kleurt. Je kan er spiesjes mee maken maar je kan ze dus net zo goed apart bakken.

Klop 100 ml kokosroom op met het sap van een halve limoen en 1 koffielepel vloeibare honing.

Verdeel deze dressing over de paksoi en meng er de sjalot ook onder.

Verdeel de paksoi salade over de borden, leg er de kip en pecannoten bij en werk af met een beetje tuinkers. Kruid met wat zwarte peper.

Wat heb je nodig :

 • 2 kipfilets
 • 2 limoenen
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel pittige mosterd
 • 3,5 eetlepels + 1 koffielepel vloeibare honing
 • 2,5 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 75 gr pecannoten
 • fleur de sel
 • 1 paksoi
 • 1 sjalot
 • 100 ml kokosroom
 • tuinkers
 • zwarte peper

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.