panna cotta van boterkoekjesmelk met gezouten karamelsaus

Vrijdagavond, ik heb het huis voor mezelf. Ik installeer me met een glaasje bij de computer om eindelijk nog eens een recept toe te voegen aan mijn blog.

Op de achtergrond speelt een CD met toffe jazz muziek, buiten is de zon langzaam aan het wegzakken, op het vuur staat een grote pot oosterse spaghetti bolognese te pruttelen die het huis vult met een heerlijke geur, de katten liggen languit te spinnen in de zetel, …

Ja, ik ben een happy girl op zo’n momenten !

Het enige dat eigenlijk nog ontbreekt is zo’n potje van de panna cotta waarvan ik nu het recept met jullie ga delen.

Zoals jullie misschien wel al weten is panna cotta één van mijn favoriete desserts. Er staan hier al wel wat recepten op de blog maar eentje zo lekker en speciaal zoals dit, ja, dat ontbrak nog.

Van zodra ik het recept zag op de prachtige blog Serving Dumplings was ik verkocht. Panna cotta van boterkoekjesmelk !?!? Dat kan toch alleen maar lekker zijn ? Het enige waar ik wat schrik van had, was de karamelsaus die erbij hoorde. Ik had immers nog nooit karamel gemaakt. Mijn eerste idee was om dit achterwege te laten maar dan besloot ik om het er toch op te wagen. Een blogger met een blog met voornamelijk recepten die geen karamel kan maken ? Dat kan toch eigenlijk niet ?

Helaas verliep dit niet echt van een leien dakje. Mijn eerste poging leverde iets op dat in de verste verte niet leek op karamel, en al helemaal niet op saus ! Op zo’n moment krijg ik stress, ik ben niet goed bestand tegen mislukkingen in de keuken. Ik besloot dus om even Google te raadplegen en kwam zo terecht bij een recept van de blog Uit Pauline’s Keuken. Hier werd de karamel op een ietwat andere manier klaargemaakt dus ik besloot om dit recept eens te proberen, als 2de en laatste poging. Ja, ik weet het, ik heb veel te weinig geduld !

Gelukkig werd deze karamelsaus een echt succes zodat het niet alleen bij de panna cotta bleef …

Gelukkig omdat de combinatie van het zoete van de panna cotta en het zoute van de karamel een hemelse smaak oplevert. Echt waar, deze moet je eens proberen !

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Begin met het maken van de melk van boterkoekjes. Doe hiervoor 400 ml volle melk, 400 ml volle room en 50 gr kokosbloesemsuiker in een grote pot. Laat er 100 gr boterkoekjes in weken gedurende 1 uur.

Maak dan de karamel. Zorg er voor dat er 100 ml volle room op kamertemperatuur en 50 gr roomboter klaarstaat vooraleer je begint.

Doe 3 eetlepels water en 100 gr suiker in een steelpannetje. Draai het pannetje even rond zodat alle suiker nat wordt. Zet op een laag vuur … en wacht, doe niets. Jawel, gewoon wachten en kijken naar je pannetje.

Strijk enkel indien nodig even met een nat siliconenkwastje langs de randen van de pan zodat de suiker niet aan de randen blijft kleven. Maar roer absoluut niet door de suiker !

Na een paar minuten zal de suiker beginnen smelten en komen er bubbels tevoorschijn. Laat dit maar gebeuren, roer zeker nog niet door de suiker.

Zodra de suiker bruin begint te kleuren is het terug tijd voor actie. Roer de karamel dan met een garde snel door elkaar. Begin zeker niet te snel te roeren, als de suiker nog eerder wit is, blijf er dan af want je eindigt anders met een vaste massa waar niets meer mee te doen is.

Blijf roeren tot de karamel goudbruin kleurt. Dit gaat opeens vrij snel dus hou alles goed in ’t oog.

Voeg dan de 100 ml volle room toe en roer stevig met de garde. Pas hier wel zeer goed op want de karamel is op dit punt gloeiend heet en kan stevig beginnen bruisen bij het toevoegen van de room. Blijf roeren tot er een egale saus ontstaat.

Voeg dan 50 gr roomboter toe en meng goed. Van zodra de boter gesmolten is, zet je het vuur uit en doe je er nog een snuifje fleur de sel bij. Niet te veel natuurlijk, je mag maar een subtiele hint van zout krijgen.

Verdeel de karamelsaus over 4 potjes en zet deze in de koelkast.

Roer de melk / room met de koekjes en de suiker nog eens goed door elkaar. Giet dit mengsel door een zeef in een steelpannetje.

Voeg nog 1 koffielepel vanille extract toe en breng het dan tot tegen het kookpunt.

Laat ondertussen 3 gelatineblaadjes zacht worden in koud water.

Neem het pannetje van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer goed tot deze is opgelost.

Laat de panna cotta een kwartiertje afkoelen (roer er geregeld even door om te voorkomen dat er een velletje ontstaat). Giet hem dan voorzichtig op de karamel.

Zet de potjes terug in de koelkast en laat een paar uur opstijven.

Serveer de panna cotta met wat verkruimelde boterkoekjes.

Wat heb je nodig :

  • 400 ml volle melk
  • 400 ml + 100 ml volle room
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 100 gr boterkoekjes + extra voor decoratie
  • 50 gr + 50 gr roomboter
  • 3 eetlepels water
  • 100 gr suiker
  • snuifje fleur de sel
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 3 gelatineblaadjes

SMAKELIJK 🙂 !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.