stoofvlees

Eigenlijk was ik eerst niet van plan om dit recept te delen. Er zijn immers al zoveel recepten voor stoofvlees terug te vinden, ik zag niet goed in wat nog eentje extra voor nut kon hebben. Het is immers ook niet direct een super vernieuwend recept met verrassende ingrediënten. Alhoewel …

Ik gebruik een Belgisch bio bier én 1 toch ietwat verrassender ingrediënt, dus besloot ik om het toch te delen.

Het bio bier is Gageleer. Ik ben absoluut geen (bio) bierkenner, zelfs helemaal geen bierdrinker dus toen ik mijn stoofvlees ging halen bij Bio Planet was het even wat twijfelen welk biertje ik er bij zou nemen. De gekende bieren hebben ze daar niet en ik ging nu voor 2 flesjes bier niet apart nog naar een andere supermarkt rijden. Klassiek wordt er een donker bier bij stoofvlees genomen dus met dat in gedachten koos ik voor de Gageleer Superior Dark. Ah ja, want “dark” en “superior”, dat kon toch alleen maar goed zijn ? Ja, ja, een weloverwogen keuze ;-).

Eens thuis ben ik het dan gaan opzoeken en ik was eigenlijk wel blij met mijn keuze. Vooral toen ik las dat ze Natuurpunt steunen, wat ik toch wel tof vind dat ze geëngageerd zijn.

Natuurlijk is dat alleen niet voldoende. Er mogen nog zoveel goede doelen gesteund worden, het bier moet ook voor een lekkere saus zorgen natuurlijk. En dat deed het, samen met oa een stukje … pure chocolade van 100 % cacao !

Nee, je proeft natuurlijk geen chocolade (ik gebruik ook maar 25 gr) maar het geeft de saus toch zo wat diepte. Samen met het bier en een sneetje home made zuurdesembrood met de allerbeste mosterd (Tierenteyn) zorgde het voor een top smaak !

Even voor alle duidelijkheid, de merken die ik hier vernoem sponsoren dit niet. Ik vernoem hen omdat ik hen de moeite waard vind.

BEREIDING (voor 4 à 5 porties) :

Bak 1 kilo rundsstoofvlees goed aan in een mengeling van olijfolie en roomboter. Kruid met zwarte peper en zout. Afhankelijk van de grootte van je pot, kan je dit best in 2 of 3 keer doen zodat het vlees mooi verdeeld is.

Haal het vlees uit de pot en hou het even opzij.

Snij 1 grote witte ajuin in stukjes (deze moeten niet te klein zijn).

Doe terug wat boter in de pot en bak hierin de ajuin samen met 2 eetlepels gedroogde tijm tot de ajuin lichtjes kleurt.

Giet er 2 flesjes Gageleer Superior Dark bij (zorg dat deze op kamertemperatuur zijn !) en laat de alcohol even verdampen.

Doe ondertussen een handvol stengeltjes van platte peterselie, 3 laurierblaadjes en 5 kruidnagels in een kruidenbuiltje :

Voeg dit bij in de pot.

Doe ook het vlees er terug bij, samen met 2 eetlepels Luikse siroop en 1 dikkere snee zuurdesembrood flink bestreken met mosterd.

Laat dit op een zacht vuur gedurende 2 à 3 uren sudderen (check geregeld of het vlees al goed is). Ik ben geen voorstander van een snelkookpot, ik vind de smaak van stoofvlees veel beter als je alles goed de tijd geeft. Ik gebruik dus zelf een grote gietijzeren pot van Le Creuset.

Op het einde voeg je 25 gr pure chocolade met 100 % cacao toe en laat je dit goed wegsmelten in de saus.

Wat heb je nodig :

 • 1 kg rundsstoofvlees
 • olijfolie
 • roomboter
 • 1 grote witte ajuin
 • 2 eetlepels gedroogde tijm
 • 2 fles Gageleer Superior Dark
 • handvol stengeltjes van platte peterselie
 • 3 laurierblaadjes
 • 5 kruidnagels
 • 2 eetlepels Luikse siroop
 • 1 snee zuurdesembrood
 • mosterd
 • 25 gr pure chocolade 100 % cacao

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

2 gedachten over “stoofvlees

 1. Hallo Peggy ,
  Wat een leuk tool’tje voor je kruidentuiltje in te doen ? Mag ik weten waar je dit kan vinden a.u.b ?
  Het recept komt dicht in de buurt van het mijne , behalve het zuurdesembrood .
  Lieve groeten ,
  Betty xxx

  1. Hallo Betty,
   Ik heb dit een dik jaar geleden gekocht bij een winkel in Sint-Niklaas, Perron 47. Die hebben zo veel van die leuke hebbedingen. Ik weet niet of ze het nu nog hebben. Als ze terug open zijn en ik passeer er ga ik wel eens kijken en dan laat ik je iets weten.
   Groetjes, Peggy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.