amandel – chocolade – speculaas balletjes

Vanmorgen merkte ik dat ik nog een open doosje van Medjoul dadels in de kast had staan die eigenlijk al een paar dagen over hun vervaldatum waren. Nu ben ik niet degene die zich strikt aan die datum houd, toch niet voor bepaalde ingrediënten. Mijn grootouders hadden vroeger een klein supermarktje en zij hebben me altijd gezegd dat die datum niet zo super strikt moet genomen worden. Dat je van geur en zicht al veel kan afleiden.

Deze dadels zagen er nog goed uit dus ik dacht, ik maak er gauw iets mee. Een hele tijd geleden maakte ik al eens dadel – cashewnoten – cacao balletjes. Ik sprak toen gewoon van balletjes en niet van bliss balls, wat eigenlijk de “officiële” naam is. Maar ik vind dat zo’n rare naam, een beetje onnozel. Ok, ik weet wel, “bliss” staat voor gelukzaligheid en het zijn ook echt wel balletjes waar je gelukkig van wordt maar toch … Ik hou het op balletjes.

Deze keer combineerde ik de dadels met amandelen, chocolade en speculaaskruiden en dat bleek een schot in de roos.

Ik had 9 balletjes gerold en ze stonden met moeite een uurtje in de koelkast of er waren er al 2 verdwenen ! Zo lekker werden ze bevonden door mijn persoonlijke “tester” ;-).

Naar het schijnt kun je zulke balletjes invriezen maar ik denk dat dat niet nodig gaat zijn hier, dat ze de kans niet gaan krijgen om slecht te worden. Want ja, ik zelf vind ze ook echt super lekker.

Ah ja, voor wie het nog niet kent, bliss balls zijn gezondere snacks / tussendoortjes. Het is natuurlijk nog niet de bedoeling dat je je er vol mee gaat proppen. Die kans is nu wel klein, ze verzadigen meer dan een koekje uit de supermarkt. Zo eentje, of max twee, tussendoor is ideaal naar ’t schijnt.

BEREIDING (voor 9 balletjes) :

Halveer 8 Medjoul dadels, haal de pit eruit en snij elke helft dan nog eens door.

Laat de stukjes dadel 5 minuten weken in warm water. Haal ze daarna uit het water en dep ze een beetje droog met wat keukenpapier.

Ondertussen rooster je 60 gr blanke amandelen in een klein beetje boter en 1 goed gevulde koffielepel speculaaskruiden tot ze lichtjes kleuren.

Doe deze geroosterde amandelen in de mixer en mix ze fijn. De geur die dan al vrijkomt is zaaaalig 😉 !

Doe er de stukjes dadels bij en mix. Er mogen zeker nog kleine stukjes blijven, het hoeft niet super glad te zijn.

Haal dit mengsel uit de mixer, leg het in een dieper bord.

Hak 35 pure chocolade (70 % cacao) redelijk fijn.

Meng deze onder het dadel – amandel mengsel. Voor de liefhebbers, die kunnen hier ook nog een koffielepel speculaaskruiden toevoegen.

Maak je handen vochtig en rol balletjes van dit mengsel. Ik had 9 balletjes, je rolt ze best niet te groot.

Mix 25 gr amandelschilfers redelijk fijn. Verdeel dit over een bord en rol er de balletjes door.

Verpak de balletjes in een luchtdicht potje en bewaar ze zo in de koelkast. Als je ze niet binnen de paar dagen gaat opeten, kan je ze in de diepvries bewaren. Maar geloof me, je gaat deze niet laten liggen !

Wat heb je nodig :

  • 8 Medjoul dadels
  • 60 gr blanke amandelen
  • boter
  • 1 of 2 koffielepels speculaaskruiden
  • 35 gr pure chocolade (70 % cacao)
  • 25 gr amandelschilfers

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.