bloemkool – rijstmelk soep met za’atar

Terwijl ik dit schrijf zie ik uit mijn ooghoeken telkens weer onze huismerel voorbij trippelen op het terras.  Euh … huismerel !?

Ik zal het even uitleggen.  Sinds een jaar of 2 krijgen we elke dag bezoek van een merel, die van onze tuin zijn thuis heeft gemaakt.  Hij komt hier zijn dagelijkse portie in melk geweekt brood halen en water drinken uit onze vijver.  Het beestje heeft ondertussen al een mooie ronde lijn ;-).  Vorig jaar bracht hij in het voorjaar zelfs zijn vriendinnetje mee en bouwden ze in de taxushaag achteraan hun nestje.  Zulke dingen vind ik dus super hé.  Het is ook leuk om te zien hoe weinig schrik dat beestje na al die tijd nog heeft van ons.  Soms zit hij zelfs te wachten op het terras aan het lege bordje (dat trouwens vlak aan ons raam staat).  Als ik dan de achterdeur open doe, trippelt hij wel even een beetje verder weg maar dan spreken we nog maar van een meter of 2 verder.  Van zodra ik het brood op zijn bordje leg en de deur terug dicht doe, komt hij al af.

Daarnet heb ik hem dus zijn dagelijkse portie gegeven en nu trippelt hij hier constant voorbij.  Hij komt een stukje brood halen, kruipt er even mee tussen de planten, eet het op en alles herhaalt zich …

Dat zijn zo van die kleine dingen waar ik van kan genieten :-).

Waar ik ook van kan genieten, is een lekkere tas dampende warme soep.  Ik maak dan ook meestal 2 keer per week soep.  Regelmatig is dit om restjes te verwerken, zoals het geval was bij deze soep. Ik maakte eerder deze week een bloemkoolrisotto (heel lekker maar mijn foto’s waren totaal mislukt dus dat recept gaat nog niet direct verschijnen) waarbij ik de buitenste laagjes van de bloemkool had moeten wegsnijden.  Er bleef dus nog een kern over, met toch nog redelijk wat gedeeltelijke roosjes aan.  Zonde om weg te smijten dus ik besloot om er soep van te maken.  Omdat de risotto met bloemkool een geslaagde combinatie bleek waagde ik mij aan een klein experimentje.  In plaats van water deed ik rijstmelk bij de bloemkool.  Het resultaat was een licht romig soepje, dat dankzij het gebruik van za’atar nog een extra speciale smaaktoets kreeg.  Za’atar klinkt exotisch maar je kan dat gewoon kopen bij bv Albert Heyn.  Dit is een kruidenmengeling van sumak, tijm, majoraan, oregano, zout, basilicum en sesamzaadjes.  Dit was dus zeker een geslaagde restjessoep ! En het enige wat uiteindelijk nog overbleef van mijn bloemkool was dit stronkje dat je hier op de foto ziet.

BEREIDING (voor 1 ltr soep) :

Snij ongeveer 1/2 bloemkool in stukjes.  Snij ook 1 grote ajuin en 3 teentjes knoflook in stukjes.

Bak de ajuin en knoflook even in wat olijfolie met boter in een grote pot.

Voeg dan de bloemkool toe en kruid met 1 volle eetlepel za’atar.

Laat alles nog even bakken.

Giet er 1 ltr rijstmelk bij.  Voeg ook 2 groentenbouillonblokjes toe en kruid met wat peper.

Breng alles aan de kook en laat dan een 15 minuten op een zachter vuurtje pruttelen.

Mix de soep.

Wat heb je nodig :

  • 1/2 bloemkool
  • 1 grote ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • boter
  • 1 eetlepel za’atar
  • 1 ltr rijstmelk
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • peper

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.