bulgur met groene linzen, groene asperges en waterkers / peterseliedressing

bulgur-gr-asperges-gr-linzen-waterkers-dressing

Asperges, ik begrijp het gewoon niet wat er zo speciaal aan is.  Ja, sorry ik vind dat allemaal wat overroepen, die fascinatie voor asperges in het voorjaar.  Ik vind ze gewoon niet lekker smaken.  De meesten onder jullie verklaren me nu waarschijnlijk gek, ik weet het ! Maar uitzonderingen moeten er zijn hé ? En nu weten jullie ook waarom er hier de laatste weken nog geen recepten met asperges zijn verschenen.

Vooral de witte asperges kunnen me niet bekoren, de groene asperges kunnen er dan nog enigzins mee door.  Dit schept wel een beetje een probleem want Stefan lust wel graag asperges.  De chef (ik dus) beslist over de menu en daar komt natuurlijk zelden iets op dat de chef niet lust.  Nu klink ik wel een beetje als een tiran hé ? Om toch mijn goede wil te tonen, doe ik af en toe een inspanning.  Zo één keer per jaar ongeveer ;-).  Dan komen er, meestal groene, asperges op tafel.

Vandaag was het weer zover.  Ik had er mijn boeken van Ottolenghi bij gehaald in de hoop van daar hét recept te vinden dat van mij toch een asperge liefhebber zou maken.  Het bleek echter ver zoeken naar recepten met asperges.  Blijkbaar heeft hij het ook niet zo begrepen op de groente.  In Plenty vond ik wel een recept, en gelukkig nog eentje met groene asperges.  Ik paste het wat aan, ik voegde bulgur toe en besloot de asperges te grillen.  De bulgur, de linzen, de dressing, dat was allemaal een schot in de roos.  De asperges, tja, het blijven asperges hé.  Nu, als je een asperge liefhebber bent, dan denk ik dat je dit helemaal top gaat vinden.  Want het is absoluut een zeer lekker recept, de bulgur bleek een goede keuze erbij, de dressing is smaakvol.  Tja, het is dan ook van de hand van Ottolenghi natuurlijk, met een toets Peggy ;-).

Ah ja, die waterkers mét bloemetjes hieronder op de foto, die komt uit de filterbak van onze vijver.  Hij groeit en bloeit daar alsof het niets is, en geeft zelfs leuke bloemetjes.  Enige minpunt : er komt al eens ongewenst bezoek mee naar binnen, zoals nu een spin die zich schuil hield onder een groot blad.  Mijn schrikmoment voor vandaag hebben we dus ook alweer gehad ;-).

waterkers

BEREIDING (voor 2 pers) :

Was 100 gr groene linzen in koud water, doe ze in een pan en giet er ruim koud water bij.  Breng dit aan de kook, zet het vuur wat zachter en laat 15 minuten koken.  De linzen zijn dan net gaar maar vallen nog niet uiteen.

Ondertussen maak je de dressing.  Mix 50 gr waterkers met een dik handvol peterselie, 100 ml olijfolie, 1 eetlepel rodewijnazijn, 3 teentjes knoflook en een beetje peper tot een glad mengsel.

Maak ook al 125 gr bulgur klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Zodra de linzen gaar zijn giet je ze af en voeg je ze, nog warm, toe aan de dressing.  Meng alles goed door elkaar en kruid nog bij met een snuifje fleur de sel.

Breek van 12 groene asperges (of meer naar smaak) het houterige uiteinde af.  Bestrijk ze met olijfolie en doe er wat fleur de sel op.  Grill ze in een hete grillpan gedurende zo 5 à 7 minuten.

Meng de bulgur met de linzen en doe er zo’n 3 eetlepels vers geraspte parmezaan en het sap van 1/2 citroen onder.

Leg de asperges op het bulgur – linzenmengsel.

Wat heb je nodig :

 • 100 gr groene linzen
 • 50 gr waterkers
 • handvol peterselie
 • 100 ml olijfolie
 • 1 eetlepel rodewijnazijn
 • 3 teentjes knoflook
 • peper
 • 125 gr bulgur
 • fleur de sel
 • 12 groene asperges
 • 3 eetlepels parmezaan
 • sap van 1/2 citroen

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.