Nee hoor, er staat geen typfout in de titel ! Deze brownies bevatten inderdaad courgette. En weet je wat ? Het zijn de lekkerste die ik al ooit gegeten heb !
Ik maakte ze de eerste keer een paar weken geleden maar toen hebben we ze zo enthousiast opgegeten dat er al snel niet genoeg overbleef voor een foto. Deze keer heb ik het slimmer aangepakt en ze gefotografeerd van zodra ze voldoende afgekoeld waren om ze uit de vorm te halen. Een goed idee bleek, want nu, zo’n 5 uren later, blijft er al niet zoveel meer over.
Ze zijn dan ook zalig lekker, smeuïg en vol van smaak. En wees gerust, de courgette, daar proef je niets van. Deze maakt de brownies enkel zo lekker smeuïg. Dat smeuïge waarbij je voelt dat de chocolade aan je tanden blijft plakken en je niet durft lachen tot je eerst eens in de spiegel hebt gekeken ;-).
Ik zag deze brownies voor de eerste keer op de blog Sesu Chops. Een blog met mooie foto’s die zin doen krijgen om aan het koken en bakken te slaan. De brownies worden daar zo beschreven dat je echt direct in je kast gaat kijken of je alle ingrediënten in huis hebt ! Ik heb het recept lichtjes aangepast : minder suiker want daar blijf ik voor gaan, speltbloem in plaats van gewone bloem en iets meer courgette (dit laatste om ze extra smeuïg te maken).
BEREIDING (voor ongeveer 15 kleinere brownies) :
Hak 150 gr pure chocolade grof (ik nam 75 gr chocolade met cacao gehalte 70 % en 75 gr met cacao gehalte 86 %). Smelt deze samen met 65 gr roomboter op een zeer zacht vuur. Van zodra de chocolade en boter goed gesmolten zijn, laat je dit mengsel lichtjes afkoelen.
Ondertussen meng je 100 gr speltbloem, 1 eetlepel cacaopoeder en 1 bol staande koffielepel bakpoeder.
Meng ook apart 2 eieren met 50 gr donkerbruine basterdsuiker, 1 koffielepel vanille extract en een snuifje fleur de sel. Klop dit alles goed op tot een luchtig mengsel en meng er 2 eetlepels ahornsiroop onder. Giet het chocolade – botermengsel hierbij en meng goed.
Voeg er daarna de droge ingrediënten aan toe en meng goed met een spatel.
Als laatste schil je een stuk courgette en rasp je deze tot je 125 gr zeer fijn geraspte courgette bekomt. Dit meng je ook door het mengsel.
Giet dit beslag in een rechthoekige vorm (de mijne is ongeveer 28 op 22 cm), bekleed met bakpapier.
Hak een handvol hazelnoten en een handvol amandelen fijn. Verdeel deze over de bovenkant en druk lichtjes aan.
Zet zo’n 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °.
Wat heb je nodig :
- 150 gr pure chocolade (75 gr met 70 % cacao en 75 gr met 86 % cacao)
- 65 gr roomboter
- 100 gr speltbloem
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 koffielepel bakpoeder
- 2 eieren
- 50 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 koffielepel vanille extract
- fleur de sel
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 125 gr geraspte courgette
- handvol hazelnoten
- handvol amandelen
SMAKELIJK 🙂 !