gehaktballen met kip, courgette, quinoa en feta

gehaktbal-kip-courgette-quinoa

Soms ben ik gewoon zwak van karakter.  Als ik in de kookboekensectie van een boekenwinkel verzeil bijvoorbeeld.  Ook al zeg ik dan 1.000, 10.000 keer tegen mezelf “niets kopen, niets kopen” wat doe ik dan meestal … iets kopen !

Er zijn dan ook zulke prachtige kookboeken tegenwoordig.  Kookboeken waar ik gewoon niet aan kan weerstaan, kookboeken die ik luid en duidelijk hoor zeggen “koop mij, nu” (ja, in mijn wereld zijn er pratende kookboeken ;-)).

Een paar weken geleden was het weer van dat.  Ik passeerde een boekenwinkel en één of andere onzichtbare kracht richtte mijn ogen recht op het nieuwe boek van Donna Hay, Life in Balance.  Ik was natuurlijk al lang op de hoogte dat ze een nieuw boek had, ik wist zelfs al hoe de cover er uitziet maar ik had de binnenkant nog niet kunnen bekijken.  Mijn karaktervolle-ik besloot om gewoon even een kijkje te gaan nemen, gewoon even door het boek te bladeren om een idee te krijgen van de inhoud, gewoon even de nieuswgierigheid te bevredigen omdat het boek er op het eerste zicht zo anders uitziet dan haar vorige.

Zo’n 5 minuten later stond ik aan de kassa met het boek ! Weg was mijn karaktervolle-ik, enkel de zwakke-ik bleef nog over.

De zwakke-ik die in een vingerknip door de knietjes ging voor het (alweer) prachtige boek, vol heerlijke recepten.  Binnenkort start ik met een nieuwe reeks waarin ik mijn kookboeken voorstel, dan vertel ik jullie er zeker meer over.

Voorlopig deel ik enkel al dit recept met jullie, uit dit boek natuurlijk.  Een gehele maaltijd in een gehaktbal, zo kan je dit best omschrijven.  Elke gehaktbal bestaat immers niet alleen uit gehakt maar ook uit quinoa, courgette, feta en kruiden.  Het zijn dus stevige gehaktballen die voor een voldaan gevoel zorgen.  En lekker, man, man, man, niet te doen !

feta

BEREIDING (voor zo’n 12 balletjes, goed voor 2 à 3 pers) :

Kook al even op voorhand 125 gr rode quinoa (volgens de aanwijzingen op de verpakking), zodat deze kan afkoelen.

Rasp 1 courgette redelijk grof en snij 3 teentjes knoflook zeer fijn.  Hak ook een goed handvol platte peterselie fijn en verkruimel 150 gr feta.

Meng 500 gr kippengehakt goed met de geraspte courgette, de gekookte quinoa, de knoflook, 2 eetlepels kweepeergelie, de peterselie, de geraspte schil van 1 citroen, zout en peper in een grote kom.

Voeg er dan de feta en 25 gr parmezaan aan toe en meng nog even goed door elkaar.

Draai balletjes (of een soort van, zoals je ziet op de foto ;-)) van het mengsel.  Neem hiervoor telkens een goed volle eetlepel van het mengsel.

Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.  Bestrijk ze met olijfolie en zet ze een 20 – 25 minuten, tot ze gaar zijn en lichtjes kleuren, in een voorverwarmde oven van 200 °.

Maak er eventueel een basilicumpesto bij, alhoewel ik ze zonder ook zeer lekker vind.

Wat heb je nodig :

 • 125 gr rode quinoa
 • 1 courgette
 • 3 teentjes knoflook
 • handvol platte peterselie
 • 150 gr feta
 • 500 gr kippengehakt
 • 2 eetlepels kweepeergelei
 • geraspte schil van 1 citroen
 • zout
 • peper
 • 25 gr parmezaan
 • olijfolie
 • eventueel basilicumpesto

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.