geroosterde bloemkool met linzenburger en harissadressing

Zo’n 770 tot 980 gr, zoveel vlees eet de gemiddelde Belg per week, las ik een paar dagen geleden.  Dat is zo ongeveer het dubbele van de aanbevolen hoeveelheid blijkbaar.

Ik denk dat ik zeker zo’n 6 maanden nodig heb om aan die hoeveelheid te komen ! De laatste jaren eet ik steeds minder vlees.  Mis ik het, na het jaren elke dag te hebben gegeten ? Nee, absoluut niet.

Wanneer je je verdiept in de vegetarische keuken, in koken met groenten in de hoofdrol, dan merk je al snel dat je met groenten veel creatiever kan zijn, dat er veel meer mogelijkheden zijn wat betreft smaken en manieren van koken.

Toch zijn er veel mensen die dit niet begrijpen.  Wanneer ik zeg dat ik meestal vegetarisch eet, volgt vaak de vraag “wat eet je dan !?”.  Euh … even denken … allerlei groenten samen met noten, kikkererwten, linzen, bonen, aardappelen, rijst, quinoa, pasta, parelspelt, halloumi, eieren …

Keuze genoeg, toch ? Dus ik begrijp die vraag eigenlijk niet zo goed.

Niet alleen is er buiten vlees nog keuze genoeg aan eten, het biedt ook allemaal veel meer mogelijkheden.

Zo maakte ik afgelopen weekend dit heerlijke vegetarische gerecht, uit het meest recente Delicious magazine.  Van zodra ik dit recept zag, was ik verkocht.  Het klonk lekker én het zag er lekker uit.  Geroosterde bloemkool … mmmmmm, linzenburgers … mmmmmm, harissadressing … meer dan mmmmmm :-).

Voor wie graag vegetarisch eet, maak dit ! Voor wie graag eens vegetarisch wil proberen, MAAK DIT 😉 !

BEREIDING (voor 2 personen) :

Snij 1 niet te grote bloemkool tot redelijk fijne korrels.  Meng deze met 2 eetlepels olijfolie en 1 kleine, fijn gesneden ajuin. Verdeel de bloemkool en ajuin over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster onder de grill op 200 ° zo’n 10 à 15 minuten of tot de bloemkool lichtjes kleurt.

Ondertussen doe je 1 blik – 265 gr linzen in een keukenmachine of blender, samen met 5 eetlepels panko of paneermeel, 2 koffielepels komijn, 1 teentje knoflook en 1 eetlepel gedroogde daslook of peterselie.  Kruid met een snuifje fleur de sel en citroenpeper en maal tot een dikke massa.  Voeg er dan 1 losgeklopt ei aan toe en meng goed.

Vorm van dit mengsel 6 kleinere, ietwat dikkere burgers (druk ze goed aan zodat ze redelijk stevig zijn).  Bak deze burgers in een scheutje olijfolie, enkele minuten per kant.  Draai ze voorzichtig om, om te vermijden dat ze uit elkaar vallen.

Maak intussen de harissadressing door het sap van 1 limoen te mengen met 1 eetlepel gembersiroop, 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel harissa.  Je kan dit best doen door alle ingrediënten in een proper potje te doen, dit af te sluiten met een deksel en dan goed te schudden tot je een gladde dressing hebt.

De geroosterde bloemkool meng je met 2 à 3 koffielepels kappertjes of olijven en verse peterselie.

Wat heb je nodig :

  • 1 bloemkool
  • olijfolie
  • 1 ajuin
  • 1 blik – 265 gr linzen
  • 5 eetlepels panko of paneermeel
  • 2 koffielepels komijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde daslook of peterselie
  • fleur de sel
  • citroenpeper
  • 1 ei
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel harissa
  • 2 à 3 koffielepels kappertjes of olijven
  • verse peterselie

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *