gestampte en gebakken bloemkool met pompoenpitten

gestampte-en-gebakken-bloemkool

Na een 5-daags weekend vol overdaad (hopla, daar is die vorige week verloren kilo weer terug !) was het vandaag terug tijd om een beetje gezonder te eten.  Ik had in Puur Eten van Pascale Naessens een lekker receptje gezien met bloemkool.  Bloemkool is eigenlijk toch wel één van mijn favoriete groenten, en dan vooral gebakken bloemkool.  In dit recept wordt een deel van de bloemkool gebakken dus het sprak mij direct aan.  Ik heb wel de champignons uit het originele recept weg gelaten want in tegenstelling tot bloemkool eet ik die absoluut niet graag.  Ik hou gewoon niet van de weke structuur van champignons, ik vind dat een vies gevoel in mijn mond.  Tja, wat kan ik zeggen, ik heb zo mijn eigenaardigheden …

In ieder geval, dit recept is een absolute aanrader voor een bijgerecht.  De zachte, smeuïge puree van bloemkool met mosterd (eigen toevoeging) in combinatie met de gebakken bloemkool stukjes met geraspte gember (ook een eigen toevoeging) en de knapperige pompoenpitten, blijkt een toppertje ! Bovendien is het snel klaar, je hebt er weinig werk aan en dat is toch altijd belangrijk na een werkdag hé ?

bloemkool

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij van een grote bloemkool de buitenste centimer af en verbrokkel dit zodat je korreltjes bloemkool krijgt.

De rest van de bloemkool snij je in grotere stukken.  Deze laat je gaar koken in een beetje water.

Ondertussen giet je in een anti aanbak pan een scheutje olijfolie.  Bak hierin een goed handvol pompoenpitten, op een niet te hoog vuur.  Wanneer de pitten lichtjes beginnen kleuren haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier.

Giet dan in dezelfde pan een beetje extra olijfolie en bak hierin de bloemkoolkorreltjes.  Van zodra deze beginnen te kleuren rasp je er een paar cm verse gember bij.  Meng alles goed onder elkaar en laat nog even bakken.

Ondertussen zijn de bloemkool stukken gaar.  Giet er een scheutje olijfolie bij, samen met een goede koffielepel graantjesmosterd.  Pureer dit mengsel.

 

Schep wat van de bloemkoolpuree op een bord, leg er wat gebakken bloemkool op en de pompoenpitten.
Wat heb je nodig :
  • 1 grote bloemkool
  • olijfolie
  • handvol pompoenpitten
  • paar cm verse gember
  • koffielepel graantjesmosterd

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.