koffiecheesecake

1 mei 2013 …

Peggy’s Pastime wordt geboren !

Ik was zo fier als maar zijn kan dat ik er in geslaagd was een blog te maken.

Iedereen die ook maar wilde luisteren (of niet) kreeg dus te horen dat ik een blog had, dat ze zeker eens een kijkje moesten nemen. Ja, zo fier was ik er mee !

Achteraf bekeken was er echter helemaal niets om fier over te zijn. Amateuristischer had het er niet uit kunnen zien en de foto’s bij mijn eerste blogposts waren erbarmelijk (denk : onsmakelijk eten, dat eigenlijk al een paar keer gegeten leek). Mijn volgers waren dan eigenlijk ook alleen maar vrienden die waarschijnlijk niet anders durfden dan te volgen, puur uit medelijden. De recepten stelden allemaal ook bitter weinig voor, veel inspiratie viel er niet uit te halen voor mensen die graag koken én al eens iets uitproberen.

Sindsdien is er gelukkig enige evolutie te bespeuren ;-). Mijn foto’s zijn er op vooruit gegaan, alhoewel er nog veel te leren valt. Mijn blog op zich ziet er een pak beter sinds ik nu bijna 4 jaar geleden via WordPress ben beginnen te werken … en we zwijgen even over hoeveel bloed, zweet en tranen dat gekost heeft ;-). Er volgen mij nu ook mensen die ik totaal niet ken, die mij dus echt volgen omdat ze vinden dat ik wel lekkere recepten deel, die ik toch op één of andere manier een beetje kan inspireren. Wat ik trouwens nog altijd ongelooflijk zot vind, en bij momenten zelfs niet kan geloven !

Maar het belangrijkste van alles voor mij persoonlijk is dat ik totaal anders heb leren koken, met andere ingrediënten en smaken, meer gevarieerd.

Deze 7 jaren kenden ups en (veel) downs, maar ergens onderweg is mijn blog toch wel wat een verslaving geworden. Bij momenten viel het helemaal stil, deelde ik weken, maanden zelfs, niets maar toch begon het steeds weer te kriebelen om opnieuw te starten.

En ook al heb ik dan na al die jaren nog steeds geen succesvolle blog objectief bekeken (qua volgers, qua reacties, qua kansen), subjectief gezien, voor mij persoonlijk, gevoelsmatig is het een enorm succes door alles wat ik heb geleerd tijdens de afgelopen jaren op het gebied van koken.

Dus ja, ik ben (terug) fier op mijn blog en ik hoop nog jaren door te gaan !

Gaan we dit dan nu vieren met deze koffiecheesecake 😉 ?

BEREIDING (voor een cheesecake voor 8 à 10 personen) :

Vermaal 225 gr chocoladekoekjes (ik koos voor de amandelkoekjes met pure chocolade van Jules Destrooper) met 50 gr amandelmeel en 60 gr gesmolten roomboter tot een grofkruimig deeg. Voeg er 1 eetlepel fijn gestampte koffiebonen aan toe en vermaal verder met korte pulsen.

Leg op de bodem van een ronde springvorm (20 centimer) bakpapier en smeer de opstaande randen in met boter.

Druk het deeg met de bolle kant van een lepel op de bodem van de springvorm. Zet 15 minuten in de koelkast.

Maak dan de vulling. Meng hiervoor 200 gr rietsuiker met 330 gr roomkaas (bv Philadelphia natuur) en 500 gr ricotta tot een gladde massa.

Voeg 5 eieren (op kamertemperatuur) toe en meng terug goed.

Meng in een apart kommetje 1,5 eetlepel maïzena, 2 koffielepels vanille-extract en 80 ml koffielikeur.

Voeg dit mengsel toe aan het kaasmengsel en meng terug goed door elkaar tot een glad mengsel.

Giet dit in de springvorm en tik even zachtjes tegen het werkvlak om luchtbelletjes te verwijderen.

Zet 1 uur in een voorverwarmde oven van 150 ° of tot de cheesecake goudbruin is.

Zet de oven uit maar laat de cheesecake er in staan. Laat deze 30 minuten afkoelen in de gesloten oven. Haal de cheesecake dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Ondertussen kan je de koffiesiroop maken.

Breng 60 ml koffielikeur, 55 gr kristalsuiker en 2 eetlepels water in een kleine sauspan op een matig vuur zachtjes aan de kook. Laat 5 minuten trekken of tot de siroop dik is. Laat dan volledig afkoelen.

Klop 300 ml volle room op tot slagroom.

Haal de cheesecake voorzichtig uit de vorm (snij eerst even met een mes langs de randen).

Schep er de slagroom op (deze hoeft niet glad gestreken te worden, daar mogen wat piekjes bij zijn) en bedruip met de siroop.

Indien de siroop te dik geworden is en te vast, kan je er terug een beetje water aan toevoegen en even opwarmen op een zeer zacht vuur.

Wat heb je nodig :

  • 225 gr chocoladekoekjes (bv amandelkoekjes met pure chocolade)
  • 50 gr amandelmeel
  • 60 gr roomboter
  • 1 eetlepel koffiebonen
  • 200 gr rietsuiker
  • 330 gr roomkaas (bv Philadelphia natuur)
  • 500 gr ricotta
  • 5 eieren
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 2 koffielepels vanille-extract
  • 80 + 60 ml koffielikeur
  • 55 gr kristalsuiker
  • 2 eetlepels water
  • 300 ml volle room

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.