kruidenquiche met courgette carpaccio

De lente is een beetje wispelturig.

Gisteren was het 20 °, de zon scheen volop en ik zat met mijn smoeltje in de zon te genieten op een terras met een lekker drankje en een stukje taart.

Vandaag was het 11 °, de zon was absoluut nergens te bekennen en een koude wind deed het eerder als herfst aanvoelen dan als lente.

Om toch een beetje het lentegevoel vast te houden maakte ik vanmiddag deze kruidenquiche met courgette carpaccio.

Een vegetarisch gerecht om duimen en vingers bij af te likken ! Ik vond het recept in de Libelle van deze week en paste het een klein beetje aan naar de kruiden die beschikbaar waren in mijn tuintje / kruidenlade.

Het was ook de eerste keer dat ik rauwe courgette at.  Ik moet zeggen, dat is een aanrader ! Zo fijn gesneden en gekruid met peper en grof zeezout en wat olijfolie is dat heel lekker.  Er beginnen al wat ideetjes te rijpen voor slaatjes voor de lunch …

En wat de onderstaande foto betreft, zijn mijn restjes bladerdeeg niet fotogeniek ?

BEREIDING (voor 1 quiche voor 2 personen) :

Begin met het blind bakken van het bladerdeeg.  Leg hiervoor 1 rol bladerdeeg in een bakvorm, prik er gaatjes in, leg er bakpapier over en vul met bakparels.

Bak dit gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ° (of op de temperatuur die de verpakking voorschrijft) en laat wat afkoelen.

Ondertussen maak je de vulling.  Snij hiervoor een 2 eetlepels verse basilicumblaadjes en een klein handvol rucola fijn.  Snij ook een handvol bieslook in stukjes.  Meng deze kruiden onder 200 gr roomkaas (bv Philadelphia) en 2 losgeklopte eieren.  Rasp er nog wat nootmuskaat bij en kruid met citroenpeper, grof zeezout en een mespunt gerookt paprikapoeder.  Meng er als laatste het sap van 1/2 limoen onder.

Verdeel dit mengsel over het bladerdeeg en bak nog eens 20 minuten in een oven van 200 °.

Ondertussen snij je 1 courgette in lange, fijne slierten met een mandoline.  Snij niet tot in de zaadlijst !

Bestrooi deze slierten met peper, grof zeezout en een beetje olijfolie.  Meng alles voorzichtig door elkaar.

Wanneer de quiche gebakken is leg je er de courgetteslierten en een handvol rucola op.

Werk af met vers geraspte parmezaan.  En als je verse bieslook in je tuin hebt staan, deze heeft momenteel (begin mei) mooie bloempjes.  Gebruik die ook om de quiche mee te versieren.  En eet ze op, want deze smaken lekker.

Wat heb je nodig :

  • 1 rol bladerdeeg
  • 2 eetlepels basilicumblaadjes
  • 2 handvol rucola
  • handvol bieslook
  • 200 gr roomkaas
  • 2 eieren
  • nootmuskaat
  • citroenpeper en gewone peper
  • grof zeezout
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 courgette
  • olijfolie
  • parmezaan

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *