panna cotta van Elixir d’Anvers en witte chocolade

Elixir d’Anvers, voor mijn grootmoeder (en waarschijnlijk nog vele anderen) hét middel tegen allerlei kwaaltjes. Misselijk ? Verkouden ? Een beetje ziekjes ? Wat dan ook … slechts 1 oplossing … “Pakt een Elixirke, kind” ;-).

Ah ja, want dat is toch een kruidendrankje, niet ? En kruiden zijn gezond. Dat dat drankje ook alcohol bevat werd wel al eens “vergeten”.

Voor lange tijd was Elixir d’Anvers voor mij dan ook een soort van oude-vrouwen-drankje, iets dat de oude, grijze mensen in mijn kindertijd dronken.

Tot we bijna 2 jaar geleden op een stadswandeling in Antwerpen ook een bezoek brachten aan de fabriek van Elixir d’Anvers. Natuurlijk hoorde daar proeven bij en wat bleek ? Dat drankje met een ietwat gedateerd imago in mijn ogen bleek eigenlijk best wel lekker te zijn !

Niet alleen de klassieke Elixir maar ook (en zeker en vast) hun advocaat kon mij bekoren. Met deze laatste maakte ik een tijdje geleden een heerlijke advocaat cake. Echt waar, als je deze nog niet gemaakt hebt, doen !

Afgelopen weekend maakte ik opnieuw een dessertje, nu met de klassieke Elixir d’Anvers.

Ik koos voor mijn favorietje, panna cotta, dat op smaak gebracht met witte chocolade en Elixir echt ongelooflijk lekker bleek !

Volgens mijn man de lekkerste panna cotta die ik al ooit heb gemaakt (en dat wil wat zeggen, want hij heeft er al vele verschillende “moeten” proeven – geef hier bij zoeken bij de recepten maar eens panna cotta in …). Of het echt de lekkerste is, dat weet ik niet goed. Ik heb er tenslotte al veel gemaakt die ik lekker vond, dus ik vind het moeilijk kiezen. Maar dat hij zéér lekker was, dat staat vast ! De subtiele hint van Elixir, samen met het zoete van witte chocolade, bleek een topcombinatie.

Door het gebruik van alcohol was het normaal gezien aangeraden om meer gelatine dan normaal te gebruiken (2 blaadjes per 500 ml) maar ik nam het risico om bij die 2 blaadjes te blijven. Het resultaat is een zachte textuur, zo net stevig genoeg maar zeker niet te stevig, lekker smeuïg.

Allé ja, maak het gewoon eens, je zal me wel gelijk geven ;-).

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Laat 2 gelatineblaadjes weken in koud water.

Breng 500 ml volle room aan de kook.

Laat een 2 minuutjes zachtjes koken, zet het vuur zachter en voeg dan 50 gr witte chocolade toe. Roer goed tot deze gesmolten is.

Voeg tenslotte ook 75 ml Elixir d’Anvers toe.

Haal van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer even goed door elkaar tot de gelatine mooi opgenomen is in de room.

Laat afkoelen tot bijna kamertemperatuur (roer er regelmatig even door om te vermijden dat er een velletje op de panna cotta komt).

Verdeel het dan over 4 potjes en laat gedurende een paar uren opstijven in de koelkast.

Wat heb je nodig :

  • 2 gelatineblaadjes
  • 500 ml volle room
  • 50 gr witte chocolade
  • 75 ml Elixir d’Anvers

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

2 gedachten over “panna cotta van Elixir d’Anvers en witte chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.