pasta met spruitjes en coppa

Spruitjes, ik denk dat het zo ongeveer een 30-tal jaren geleden was dat ik ze nog gegeten had.  Geen moment heb ik ze gemist in die periode.  Spruitjes stonden synoniem voor plat gekookte groenten met een vies kleurtje.  Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om deze klaar te maken.

Tot ik in “Fast, Fresh & Simple” van Donna Hay een mooie foto zag van een ongelooflijk smakelijk uitziend gerecht … met spruitjes ! Het feit dat er dan ook nog bij stond dat je met dit gerecht élke spruitjeshater om krijgt gaf de doorslag.  Ik ging er voor gaan, ik ging spruitjes klaarmaken !

Er was natuurlijk enige ongerustheid, wat als het niet zou lukken, wat als we het niet zouden lusten ? Het brood en de pot choco stonden al klaar, in geval van nood ;-).

Deze ongerustheid bleek echter totaal ongegrond.  Wat een lekker gerecht ! En die spruitjes, die zijn helemaal niet vies of platgekookt, die hebben een mooi groen kleurtje en een smakelijke, nog ietwat krokante beet.

Ja, ik kan wel zeggen dat ik toch ietwat fan van spruitjes ben geworden ! Stom eigenlijk hé, dat het zoveel jaren moet duren om dat te ontdekken ?

Dus, denk jij ook dat je spruitjes niet lekker kan klaarmaken, probeer dit dan eens.  Je zal jezelf ongelijk moeten geven;-) !

Het originele recept is met pancetta in plaats van coppa maar omdat iemand blijkbaar zijn goede bril niet op had bij het boodschappen doen, is het nu dus coppa geworden.  Vind je dus geen coppa in de supermarkt, geen nood, neem dan pancetta.

coppa

BEREIDING (voor 2 pers) :

Maak een 350 gr spruitjes schoon.  Verwijder de buitenste blaadjes, snij het onderste stukje een beetje weg en verdeel ze in 4.

Bak 100 gr coppa in een anti aanbakpan tot hij lichtjes kleurt.  Leg opzij op wat keukenpapier.

Kook 250 pasta (ik nam bonetti maar je kan eender welke kleinere ietwat gekrulde pasta soort nemen) volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe in dezelfde pan als waarin je de coppa bakte, een klontje roomboter.  Bak hierin gedurende ongeveer 1 minuut 2 fijn gesneden teentjes knoflook, samen met 2 à 3 koffielepels dragon kruiden.

Voeg dan de spruitjes toe en bak een 4 minuten terwijl je regelmatig alles even omroert.

Doe er tenslotte 200 ml volle room bij, samen met het sap van 1/2 citroen en de pasta.  Meng goed door elkaar en laat kort bakken.

Ondertussen verkruimel je de gebakken coppa.  Verdeel deze over de pasta.

Werk af met vers geraspte parmezaan.

Wat heb je nodig :

 • 350 gr spruitjes
 • 100 gr coppa
 • 250 gr pasta
 • roomboter
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 à 3 koffielepels dragon kruiden
 • 200 ml volle room
 • sap van 1/2 citroen
 • parmezaan

SMAKELIJK 🙂 !

2 gedachten over “pasta met spruitjes en coppa

  1. Je moet dit dan echt eens proberen. Ik dacht ook al lang dat ik geen spruitjes lust, maar dat bleek fout. Dit is een immens verschil met de platgekookte, vieze spruitjes uit mijn kinderjaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.