pasta met varkenswangetjes, venkel en peterselie-olie

Kerstavond is altijd een rustige avond voor ons, gewoon thuis, niet te veel tralala, geen verplichtingen, geen uitwisseling van nutteloze cadeaus die de dag nadien op 2dehands.be staan, geen opgeklopt uitbundig feestgedoe.

Mijn moeder en haar partner komen dan eten.  Voor mij is dat altijd een beetje een uitdaging daar mijn moeder absoluut geen fan van groenten is en ik wel.  Een vegetarische menu is dus sowieso al uitgesloten, dat zou net té veel uitdaging zijn ;-).  Toch wil ik altijd zoveel mogelijk groenten verwerken in mijn menu.  Vooral in het hoofdgerecht mogen er geen groenten ontbreken vind ik.  Gelukkig zijn er manieren om groenten een beetje te “verbergen”.  Een puree met groenten is ideaal, maar ook een stoofpotje biedt uitkomst omdat de groenten, als je ze meestooft, toch een soort van “verdwijnen” in de saus.

Dit jaar koos ik voor pasta met een stoofpotje van varkenswangetjes en venkel.  Het recept komt van Janneke Philippi.  Dat het lekker was, dat moet ik dus eigenlijk niet meer zeggen, dat is vanzelfsprekend.

Het lijkt voor velen onder jullie misschien te eenvoudig voor kerstavond (en het is ook eenvoudig) maar ik wist dat ik mijn gasten er een plezier mee ging doen.  En is dat niet waar het om draait ?

BEREIDING (voor 4 pers) :

Bak in een grote stoofpot een 500 gr varkenswangetjes in een scheutje olijfolie met roomboter.  Kruid ze met peper en zout en bak ze mooi bruin.

Haal het vlees uit de pan en bak in het bakvet kort 1 fijn gesnipperde ajuin, 3 fijn gesneden teentjes look en 1 eetlepel venkelzaadjes.

Voeg er dan 1 in fijne reepjes gesneden venkel aan toe en laat nog een paar minuten bakken terwijl je alles regelmatig even omschept.

Doe er 1 blikje – 70 gr tomatenpuree bij en bak een minuutje.

Giet er 250 ml rode wijn en 150 ml water bij.  Leg het vlees er terug bij, samen met 4 kleine takjes rozemarijn en 2 laurierblaadjes.  Roer alles goed door elkaar.

Breng aan de kook, laat de alcohol kort verdampen en draai dan het vuur lager.  Laat dit een 2 à 3 uur stoven op een zacht vuur tot het vlees zo goed als uit elkaar valt.

Van zodra het vlees mals is, haal je het uit de stoofpot en trek je het met 2 vorken uit elkaar.  Doe het dan terug bij de saus.  Haal de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn uit de saus.

Dit kan je dus allemaal op voorhand klaarmaken en op het moment zelf opwarmen.  Dit geeft ook de kans om alle smaken goed te laten intrekken.

Meng in een kommetje 3 eetlepels olijfolie met een goed gevulde eetlepel peterselie, fijn gesneden.

Serveer het vlees met pasta en geef er de peterselie-olie bij en wat parmezaan.

Wat heb je nodig :

  • 500 gr varkenswangetjes
  • olijfolie
  • roomboter
  • peper
  • zout
  • 1 ajuin
  • 3 teentjes look
  • 1 venkel
  • 1 eetlepel venkelzaadjes
  • 1 blikje – 70 gr tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 150 ml water
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel verse peterselie

SMAKELIJK 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *