peren – hazelnoot cake

Ik moet iets bekennen … ik ben eigenlijk nogal een onhandige, en vooral chaotische, kok. Koken of bakken zonder rommel een oorlog waardig, ik ben er niet goed in.

Voor wie nu spontaan beelden van The Swedish Chef in gedachten krijgt, nee zo erg is het nu ook nog niet. Het komt misschien wel heel af en toe in de buurt, dat wel.

Als er bij een recept staat “klaar in 15 minuten”, gegarandeerd doe ik er dubbel zo lang over. Hoe het komt ? Tja, ik ga soms te snel over een recept en merk dan halverwege dat ik een bepaald ingrediënt al had moeten voorbereiden om vlot door te kunnen werken, ik maak snel een onoverzichtelijke rommel op het werkblad waardoor ik dan opeens met plaatsgebrek te kampen heb terwijl ik bezig ben, …

Net om deze reden zet ik nooit een tijdsaanduiding bij de recepten die ik hier deel. Want ja, weet ik veel hoeveel tijd het een “normale” kok zou kosten om een bepaald gerecht klaar te maken.

Met deze peren – hazelnootcake was het ook weer prijs. Het recept waar ik mij op baseerde komt van Delicious, het klonk eenvoudig en snel te maken (en dat is het eigenlijk ook). Tot het moment kwam om het beslag in de vorm te gieten. In het oorspronkelijke recept is het een plaatcake, die in een vorm van een 23 op 30 cm wordt gemaakt. Ik dacht dat ik een vorm had die daar ideaal voor was. Dus zonder even nadenken, en nog belangrijker meten, zet ik die klaar. Ik leg er het bakpapier in, een moment waarop er al een lichtje had moeten beginnen branden. Ik had immers 3 vellen nodig om de vorm volledig te kunnen overlappen. Hier had ik al moeten denken “is mijn vorm niet te groot” … Maar nee, enthousiast giet ik er het beslag in om dan vast te stellen dat het wel een héél dunne laag beslag zal zijn als ik het netjes glad strijk. Pas dan bedenk ik dat ik die vorm eerst had moeten meten. Resultaat … ik kon op zoek naar een meetlat (ergens ligt er eentje maar waar nu ook weeral), die duidelijk maakte dat mijn vorm die 23 op 30 cm nogal overschrijdt ! Ik had dus geen ideale vorm voor dit recept.

Na eventjes een lichte stressaanval besliste ik dan maar om mijn rechthoekige vorm van een 23 op 23 cm te gebruiken. Natuurlijk lag het beslag al in de andere vorm en moest ik dat dus van de ene naar de andere vorm krijgen. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn met beslag. Het werd weeral eens een knoeiboel in de keuken maar uiteindelijk zat het beslag in de vorm waar het in moest zitten.

Dit gedoe zorgde er dan ook nog voor dat ik vergat om mijn peer te schillen vooraleer ik ze in partjes sneed, wat alles dan ook weer nog wat onhandiger werken maakte.

Ja, ik was weer in topvorm vandaag !

Maar goed, het feit dat ik wel wat tijd verloor met geknoei, werd ruimschoots goedgemaakt door de smaak. Want deze cake is absoluut zeer lekker ! En als je er niet gewoon invliegt zonder echt goed alles na te lezen, echt wel snel te maken. De rauwe cacaopoeder is een eigen toevoeging, dus dat hoeft niet als je daar geen zin in hebt. Ik heb ook minder suiker gebruikt dan in het originele recept, 150 gr ipv 225 gr. Daar doe je natuurlijk ook mee wat je zelf wil. Ik persoonlijk hou niet van super zoete dingen.

BEREIDING (voor 1 cake voor 8 à 10 personen) :

Zorg er voor dat de volgende ingrediënten zeker op kamertemperatuur zijn : 175 gr roomboter, 4 eieren en 250 gr ricotta.

Doe de boter, ricotta, 150 gr rietsuiker, de geraspte schil van 1 citroen en 1/4 koffielepel fleur de sel in een kom en klop dit in enkele minuten tot een smeuïg beslag.

Voeg 50 gr honing en 3 koffielepels vanille extract toe en meng goed.

Doe er dan 1 voor 1 de 4 eieren bij. Klop na ieder ei dat je toevoegt het beslag goed door.

Spatel er tenslotte 225 gr gezeefde patisseriebloem, 2 koffielepels bakpoeder, 2 eetlepels rauwe cacaopoeder en 100 gr hazelnootmeel door.

Doe dit beslag in een met bakpapier beklede vierkante vorm van 23 op 23. Strijk het glad.

Schil 1 grote peer, snij ze in 16 partjes en verwijder steeds het klokhuis. Leg deze partjes kort in het sap van een halve citroen. Verdeel ze dan over het beslag en druk telkens lichtjes aan.

Hak 75 gr hazelnoten grof en verdeel ze ook over het beslag, tussen de partjes peer. Druk ook deze telkens even lichtjes aan in het beslag.

Bak de cake 55 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °.

Laat de cake afkoelen in de vorm.

Besprenkel de cake tenslotte nog met wat vloeibare honing.

Wat heb je nodig :

 • 175 gr roomboter, op kamertemperatuur
 • 4 eieren, op kamertemperatuur
 • 250 gr ricotta, op kamertemperatuur
 • 150 gr rietsuiker
 • geraspte schil van 1 citroen
 • 1/4 koffielepel fleur de sel
 • 50 gr honing + extra om de cake te besprenkelen
 • 3 koffielepels vanille extract
 • 225 gr patisseriebloem
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • 2 eetlepels rauwe cacaopoeder
 • 100 gr hazelnootmeel
 • 1 grote peer
 • sap van 1/2 citroen
 • 75 gr hazelnoten

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.