pittig gebakken witte bonen met rucola en parelcouscous

Heb jij dat soms ook, dat een gerecht dat je al jaren klaarmaakt, dat je zelfs al slapend zou kunnen klaarmaken, opeens toch mislukt ?

Ik had dat deze week. Al sinds ik een klein kind was ben ik verzot op rijstpap. Ook mijn man moet geregeld zijn portie rijstpap hebben. Ik heb dus wel wat ervaring in het maken er van.

Sinds we bijna 5 jaar geleden een steamer installeerden in onze nieuwe keuken werd rijstpap helemaal populair ! Met zo’n steamer heb je er immers geen werk aan, in tegenstelling tot de “klassieke” manier van klaarmaken waarbij je een uur zoet bent met roeren in de pot. Nu smijt je gewoon alle ingrediënten samen in een diepe pot en hup de steamer in, die al het werk voor je doet.

En toch, na al die jaren ervaring, en zelfs nu met hulp van de steamer, was de rijstpap afgelopen week mislukt. ’t Is te zeggen, mislukt is een groot woord, hij smaakte wel lekker maar hij was veel te stevig. Het was een blokje dat stevig op de maag viel ! Ik begreep niet wat er was misgelopen, ik had net hetzelfde gedaan als die x-aantal vorige keren …

Wat ik wel begreep is dat in zo’n geval de kans op een mislukt avondmaal groot is. Om één of andere reden loopt het, als het ergens misloopt, ook mis bij alle andere gerechten die ik die dag maak.

Boterhammen eten was een optie geweest om op veilig te spelen maar ik wilde toch een warme maaltijd hebben. Ik koos dus voor een super simpel gerecht, waarvan ik hoopte dat de kans op mislukking daardoor zeer miniem was.

Voor zo’n gerecht moet je natuurlijk bij Donna Hay zijn ! In haar boek “Everyday Fresh” vond ik een recept voor gebakken bonen met rucola. Dat leek me nu echt eens een kan-niet-mislukken-gerecht. En dat was het ook. En niet alleen dat, het was ook nog eens een heerlijk gerecht !

BEREIDING (voor 2 personen) :

Kook 125 gr parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Smelt in een grote pan een klontje roomboter met een scheutje olijfolie.

Bak hierin 2 eetlepels kappertjes (goed afgespoeld), tot deze lichtjes krokant zijn.

Voeg 1 koffielepel gerookte paprika vlokken toe en 2 fijn gesneden teentjes knoflook.

Bak een 30 seconden en voeg dan 720 gr reuze witte bonen toe (= 2 glazen potten) en de rasp van 1 limoen.

Bak dit onder voortdurend roeren gedurende een 5 minuten.

Voeg dan het sap van 1 limoen, een snuifje gerookt zout en 50 ml room toe en meng goed.

Werk af met een klein handvol fijn gesneden platte peterselie.

Ondertussen is de parelcouscous ook klaar. Meng deze, na het afgieten, met een klontje roomboter en een klein handvol fijn gesneden platte peterselie.

Dien op met een 70 gr rucola en geraspte parmezaan schilfers.

Wat heb je nodig :

 • 125 gr parelcouscous
 • roomboter
 • olijfolie
 • 2 eetlepels kappertjes
 • 1 koffielepel gerookte paprika vlokken
 • 2 teentjes knoflook
 • 720 gr reuze witte bonen (2 glazen potten)
 • rasp en sap van 1 limoen
 • snuifje gerookt zout
 • 50 ml room
 • dik handvol platte peterselie
 • 70 gr rucola
 • parmezaan

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.