pittige wortel – sinaasappelsoep

Op mijn werk is er de mogelijkheid om voor een spotprijs oa soep te bestellen.  Ondanks het feit dat ik een echte soepliefhebber ben maak ik hier toch nooit gebruik van.

Raar ? Tja, ergens wel maar ergens ook weer niet.  Eten, zelfs soep, is voor mij een belangrijk deel van mijn leven.  Eten moet lekker zijn, eten moet mij een goed gevoel geven, eten is genieten, eten is voor mij meer dan iets dat je moet doen om in leven te blijven.

Als ik collega’s dan hoor zeggen dat de soep weer eens weinig of geen smaak heeft, weer eens te zout is, weer eens een niet thuis te brengen smaak heeft, … dan ben ik blij dat die soep niet degene is die ik moet eten als lunch.  Dan ben ik blij dat er voor mij op tafel een thermos staat met zelf gemaakte soep.

En ja, dat kost mij tijd en werk, zelf soep maken in plaats van ze gewoon te bestellen.  Maar dat heb ik er met veel plezier voor over.

Natuurlijk krijg ik al eens rare blikken als ik in de kantine verschijn met mijn thermos, natuurlijk zullen er collega’s zijn die denken “die dikke nek vindt het eten hier niet goed genoeg voor haar”.

Daar stoor ik mij echter niet aan, ik wil genieten van mijn lunch, genieten van en even tot rust komen met lekker eten tussen alle hectische werkuren door.

Begrijp me niet verkeerd, alle respect voor mensen die in een grootkeuken werken.  Zij zullen zeker hun best doen maar koken voor zoveel mensen tegelijkertijd kan zelden hetzelfde resultaat opleveren dan thuis koken of voor een beperkt gezelschap.

Deze soep is er zo eentje die zeker onder de noemer “lekker eten” valt.  Het recept is van Sandra Bekkari, ik heb er alleen als eigen toets gember aan toegevoegd.  Dit geeft de soep lekker veel pit en zorgt voor tegengewicht voor de zoete toets van het sinaasappelsap.

BEREIDING (voor 1,5 ltr soep) :

Schil ongeveer 1 kg wortelen en snij deze in dunne schijfjes.

Snij ook 2 ajuinen grof en 3 teentjes knoflook in stukjes.

Bak de ajuinen en knoflook gedurende een 2 minuten in olijfolie op een niet te hoog vuur.

Voeg er dan 1 eetlepel kurkuma, zwarte peper en zo’n 4 à 5 cm in schijfjes gesneden gember aan toe.

Meng alles goed door elkaar en laat nog een 5 minuten bakken, nog steeds op een niet te hoog vuur.

Voeg de schijfjes wortel toe en 1,5 ltr groentenbouillon.

Breng dit aan de kook en laat dan zo’n 15 minuten pruttelen.

Mix de soep en voeg het sap van 1 sinaasappel toe.

Werk bij het serveren af met een beetje peterselie.

Wat heb je nodig :

  • 1 kg wortelen
  • 2 ajuinen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kurkuma
  • zwarte peper
  • 4 à 5 cm verse gember
  • 1,5 ltr groentenbouillon
  • sap van 1 sinaasappel
  • peterselie

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.