lasagna tradizionale

Lasagna, dat werd in een eigenlijk nog niet zo ver verleden in de supermarkt gekocht.  Ja, ik was niet altijd de kookgekke keukenprinses die ik nu ben 😉 !

Lasagna was toen een oplossing voor de dagen dat ik geen zin had om te koken.  Even naar de supermarkt, oven aanzetten, verpakking verwijderen en lasagna in een ovenschotel leggen, een kwartiertje in de oven en hup, we konden eten.

Snel … ja zeker, lekker … niet altijd (er was al eens een zuurtje aanwezig dat hier niet echt op zijn plaats was 😉 ).

Toen ik dus het kookboek “Simply Italian” kocht en daar een recept voor lasagna in zag staan besloot ik mij toch eens aan zelf gemaakte lasagna te wagen.

Een snelle maaltijd is het hierdoor niet meer, maar wel een super lekkere waar je van zou kunnen blijven eten ! Eens je dit zelf hebt gemaakt, moet je geen voorverpakte lasagna uit de supermarkt meer hebben.

Ik zeg nu wel dat het geen snelle maaltijd meer is, maar met dit recept heb ik genoeg voor 6 porties voor ons.  Het kost dus één keer wel wat werk, maar de resterende porties vries ik in waardoor ik dan later toch nog twee keer een snelle maaltijd op tafel kan zetten.

Dus … stop met lasagna te kopen in de supermarkt en maak hem zelf.  Je zal er van genieten met een zeer grote G, zelfs al tijdens het bereiden als je hele keuken echt zalig ruikt ;-).

BEREIDING (voor 6 porties – of 4 porties bij grote honger 😉 ) :

Als voorbereiding snij je 1 dikke of 2 dunne preistronken, 4 grote wortelen en 1 rode ajuin fijn.

Begin dan met de tomatensaus door 100 gr pancetta (sneetjes) te bakken in een klein beetje olijfolie in een grote pot.  Zorg dat deze pot ruim genoeg is want alle ingrediënten komen hierin samen.  Best kan je dit ook in een paar keer doen zodat de sneetjes elkaar niet overlappen bij het bakken.

Wanneer alle pancetta gebakken is, haal je deze uit de pan en leg je hem op keukenpapier.

Doe terug wat olijfolie en een beetje roomboter in de pot.  Bak hierin de ajuin gedurende 1 minuut en voeg dan de prei en wortelen ook toe.  Laat alles nog een 2 minuten bakken.

Voeg de pancetta terug toe, zet het vuur lager, voeg een klein beetje water toe en dek de pot af.  Laat zo een 10 minuten pruttelen.

Snij ondertussen 3 teentjes knoflook zeer fijn.  Voeg deze toe wanneer de 10 minuten verstreken zijn, samen met een afgestreken koffielepel gerookt paprikapoeder en een beetje zout en zet het vuur terug hoger.  Bak alles al roerend gedurende 1 minuut.

Voeg ongeveer 1/2 wijnglas rode wijn toe (als dat ietsje meer is kan dat geen kwaad hoor 😉 ).  Laat de alcohol verdampen en voeg dan 500 gr gehakt toe.  Bak dit al roerend tot het rul is.

Doe er 1 blik – 70 gr tomatenpuree en 1 blik – 400 gr gepelde tomaten all arrabiata bij, samen met 200 ml warm water.  Voor dat warme water heb ik het lege blik van de gepelde tomaten gevuld met warm water zodat de laatste restjes worden weggespoeld, en dit dan overgegoten in een maatbeker tot 200 ml.  Voeg ook 1 groentenbouillonblokje toe en 2 eetlepels Italiaanse kruiden.

Laat de saus afgedekt, op een zachter vuur, 15 minuten pruttelen.

Haal dan het deksel van de pot en laat nog eens 15 minuten pruttelen.

Ondertussen maak je de bechamelsaus met 80 gr gezouten roomboter, 80 gr bloem en 700 ml volle melk.  Als de saus toch te dik zou worden, voeg dan nog wat melk toe maar zorg dat ze zeker niet te lopend wordt ! kruid deze ook lichtjes met Italiaanse kruiden.

Laat de oven al voorverwarmen op de temperatuur die op de verpakking van de lasagnavellen staat.

Begin dan met het samenstellen van de lasagna.  Doe een dun laagje bechamelsaus in een overnschaal.  Bedek dit met lasagnavellen.  Besmeer deze met een dun laagje tomatensaus, dan een dun laagje bechamelsaus.  Na elk laagje bechamelsaus giet je er ook wat volle room over.  Dit is een eigen toevoeging maar anders wordt de lasagna naar mijn mening net iets te droog daar de lasagnavellen veel vocht opslorpen.

Herhaal het voorgaande tot je een 4 lagen hebt en zorg dat je zeker eindigt met een laagje bechamelsaus.

Bestrooi dit met geraspte kaas, die je nog lichtjes kruid met Italiaanse kruiden en een snuifje gerookt paprikapoeder (overdrijf hier niet mee anders wordt het te pikant).

Bak de lasagna volgens de tijd die op de verpakking van de lasagnavellen staat.

Ik gebruik hiervoor lasagnavellen die je niet moet voorkoken, dat is toch handiger.

In het originele recept wordt bleekselder ipv prei gebruikt, dus dat kan je naar smaak aanpassen.

Zoals al eerder gezegd, je kan de resterende lasagna altijd invriezen.

Wat heb je nodig :

 • 1 dikke of 2 dunne stronken prei
 • 4 grote wortelen
 • 1 rode ajuin
 • 100 gr pancetta (sneetjes)
 • olijfolie
 • 80 gr gezouten roomboter (+ extra)
 • 3 teentjes knoflook
 • zout
 • 1/2 wijnglas rode wijn
 • 500 gr gehakt
 • 1 blik – 70 gr tomatenpuree
 • 1 blik – 400 gr gepelde tomaten all arrabiata
 • 200 ml warm water
 • 1 groentenbouillonblokje
 • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (+ extra)
 • 80 gr bloem
 • 700 ml volle melk
 • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder (+ extra)
 • volle room
 • geraspte kaas
 • lasagnavellen (ongeveer 15 à 20 stuks)

SMAKELIJK 🙂 !

 

4 gedachten over “lasagna tradizionale

  1. Amai, daar heb ik mij nog niet aan gewaagd ! Dat komt misschien ooit nog wel eens. Als ik ooit zo’n machientje koop …

  1. Hallo Marie-Claire,
   De sneetjes pancetta hoef je niet klein te snijden. Je bakt ze eerst in hun geheel, waarna ze zo lichtjes zullen krullen. Nadien bij het sudderen vallen ze wel een beetje uiteen.
   Laat het smaken 😉 !
   Groetjes, Peggy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.