spinazie risotto met gebakken pittige prosciutto

Het is hier wat stilletjes geweest …

De zin om te bloggen was ver te zoeken. Op 21 januari deelde ik voor het laatst een recept, voor deze heerlijke peren – yoghurt cake met kaneel en gember. Daarna werd het stil, op een reeks winterfoto’s na. Die trouwens ook al dateren van 14 februari.

Een stevige reorganisatie, een daarop volgende 7 weken durende staking en grote onzekerheid over de toekomst op het werk zorgden er voor dat het mij niet lukte om te bloggen. Ik had geen zin om te schrijven, geen zin om recepten uit te werken, gewoon geen zin …

Maar nu is het genoeg geweest, ik moet er gewoon terug voor gaan. Ik MOET !

Tenslotte is mijn blog iets dat mij al jaren ontspanning en plezier brengt. En laat dat nu net zijn wat ik nodig heb, ontspanning en plezier.

Dus hier ben ik terug ! Ik ben er blij mee dat ik mezelf er toe heb kunnen brengen om nog eens een recept te delen. En natuurlijk hoop ik dat jullie ook blij zijn dat ik nog eens een recept deel ;-).

Deze risotto is zalig lekker. Ik baseerde mij hiervoor op een recept uit het laatste Delicious magazine, waar ik een kleine eigen toets aan toevoegde (prosciutto ipv pancetta, mosterd en limoensap als extra smaakmakers). De romige eerder zacht smakende risotto combineert heerlijk met de gebakken pittige prosciutto.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Maak 1 ltr kippenbouillon.

Mix 250 ml van deze kippenbouillon met 200 gr spinazie, de rasp van 1 limoen, 2 koffielepels mosterd en een snuifje zwarte peper tot een glad mengsel.

Hou de rest van de kippenbouillon tegen het kookpunt aan.

Snij 1 rode ajuin en 3 teentjes knoflook fijn.

Verhit in een grote pan een mengeling van olijfolie en roomboter. Bak hierin op een niet te hoog vuur de ajuin tot hij lichtjes kleurt.

Voeg er dan de knoflook en 1 eetlepel mosterdzaadjes aan toe. Laat nog een 2-tal minuten bakken.

Voeg 150 gr risottorijst toe, meng alles goed door elkaar en bak ongeveer 1 minuut.

Giet 200 ml witte wijn bij de rijst en laat al roerend inkoken.

Giet de resterende kippenbouillon bij de rijst, dek de pan af en kook 5 minuten minder dan aangegeven op de verpakking op een niet te hoog vuur.

Neem het deksel van de pan, meng nog even goed en voeg de gemixte spinazie / bouillon toe.

Zet het vuur hoger en laat de bouillon inkoken terwijl je gedurig blijft roeren. Doe dit zeker om te vermijden dat de rijst aanbrandt.

Voeg tenslotte 100 gr parmezaanse kaas en het sap van 1/2 limoen toe en meng goed. Kruid met zwarte peper en een snuifje fleur de sel.

Terwijl de risotto op het vuur staat laat je in een andere pan een klontje roomboter smelten. Meng dit met 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder. Bak hierin 100 gr sneetjes prosciutto tot hij krokant is. Laat deze uitlekken op keukenpapier.

Spoel nog een handvol rauwe spinazie.

Verdeel de risotto over de borden, leg de prosciutto en spinazie er op en werk af met nog wat parmezaan.

Wat heb je nodig :

  • 1 ltr kippenbouillon
  • 200 gr spinazie + handvol extra
  • rasp van 1 limoen, sap van 1/2 limoen
  • 2 koffielepels mosterd
  • zwarte peper
  • fleur de sel
  • 1 rode ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • roomboter
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes
  • 150 gr risottorijs
  • 200 ml witte wijn
  • 100 gr parmezaanse kaas + extra om af te werken
  • 100 gr prosciutto
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.